Pronađeno Kamijevo pismo Sartru

pisci-alber-kami
Alber Kami. Photograph by United Press International / en.wikipedia.org

Do sada nepoznato pismo Albera Kamija upućeno Ž. P. Sartru otkriveno je nakon što je nekoliko decenija bilo čuvano u ramu iznad kamina jednog kolekcionara, prenose svetski mediji.

Pismo koje je napisao Alber Kami, autor čuvenog “Stranca”, nema datum kada je nastalo, ali se veruje da je napisano u martu ili aprilu 1951. godine.

Iz njega otkrivamo da su u to doba ova dva intelektualca bila u prijateljskim odnosima. Kami jasno naznačava da pismo piše iz svog tadašnjeg stana u Parizu u kome je živeo od 1950. do 1954. godine. On šalje preporuke Sartru da razmotri učešće jedne španske glumice u jednoj od njegovih drama, nazivajući je “čudom čovečanstva”. U to vreme Sartr je u pozorištu pripremao dramu “Đavo i Gospod Bog”, a glumica ipak nije učestvovala u njoj.

Autentičnost pisma potvrdili su stručnjaci, a samo pismo je 70-ih godina kupio jedan kolekcionar. Nedavno se pismo ponovo našlo na aukciji, kada ga je kupio francuski kolekcionar i otkrio ga javnosti.

Otprilike šest meseci nakon ovog pisma Kami je objavio filozofski spis “Pobunjeni čovek” (L’Homme révolté, 1951) koji je Sartr kritikovao, što je, između ostalog, dovelo i do njihovog razlaza.

Sartr je kasnije uništio skoro celokupnu prepisku sa Kamijem.

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share