Promovisana knjiga „Princeza i zmaj“ Lene Rosić

Na 4. festivalu humanistike, kulture i umetnosti  Pazi šta čitaš koji je održan u Kombank dvorani od 23. do 25. maja, u bogatom i zgusnutom programu drugog dana Festivala predstavljena je knjiga Princeza i zmaj – bajke po motivima iz staroslovenske mitologije, dvojezično izdanje na engleskom i srpskom jeziku sa raskošnim ilustracijama Dušana Božića.

Ovaj pripovedački prvenac autorke Lene Rosić, koja je je hrabro zaronila u dubine nesvesnog, koje nisu više njene lične, nego opšteljudske i što su dublje, to su, kako veli Jung, univerzalnije. 

U uvodnoj reči o knjizi koja već živi svoj život u knjižarama, Stana Šehalić je istakla da je neobičan, originalan pristup mladih stvaraoca koji u našoj sveopštoj neukorenjenosti nastoje da nas povežu s tradicijom – dragocen i vredan podrške. Koncept knjige je takav da omogućuje potencijalnim najmlađim čitaocima ne samo susret sa mitologijom, već i učenje engleskog jezika, a onima kojima srpski jezik nije maternji, pruža neposredan uvid u staroslovensku mitologiju na engleskom, ko univerzalnom jeziku današnjice.

Naš narod kao da je izgubio osećaj za maštu i da je iskoristi za promociju tradicije a staroslovenski folklor  je pun verovanja i običaja koji zahtevaju novo ruho da bi se savremenom čitaocu približila daleka mitska prošlost. Epska fantastika može pomoći čoveku da se poveže sa svojim korenima. To je u svetu uobičajen fenomen – od stripova, knjiga, filmova, mjuzikla i drugih formi  sa motivima iz nacionalnih mitologija  – rekla je Lena Rosić, mlada autorka  koja već istražuje nove forme za svoja buduća dela, stoji u saopštenju Salona knjiga.

Podelite sa prijateljima:
Share