Promocija zbirke priča Nevene Paunović u Galeriji 73

U petak, 14. oktobra u 18:30h u Galeriji 73, autorka Nevena Paunović predstaviće svoju zbirku priča “Točak, topla voda i rupa na saksiji“. 

Nevena Paunović
Nevena Paunović. Foto: IK RACIO

“Točak, topla voda i rupa na saksiji” u izdanju Izdavačke kuće RACIO svojevrsni je eksperiment prebacivanja sadržaja sa društvenih mreža u književnu formu. Knjiga se sastoji od autorkinih objava na Fejsbuku nastalih u periodu od 2014. do 2021. godine, koje prate život jedne obrazovane, kreativne, sposobne žene u Srbiji, koja u ovom društvu sama sebi izgleda neprilagođena, namrgođena i smotana. Ona na duhovit način dokumentuje svoj put od prekarne, ili kako sama tvrdi “lečene” radnice u kulturi, do rada u onlajn okruženju u okviru rastuće armade frilensera. O svemu što doživljava na tom putu Nevena glasno razmišlja, u formi kraćeg proznog teksta za lajkovanje, komentarisanje i deljenje. Kroz gomilu fascinantnih likova koji paradiraju kroz ove priče, pred vašim očima buja život onakav kakav je – bez ulepšavanja, ali sa mnogo humora, ironije i blagonaklonosti za sve što je ljudsko.

Pisanje na društvenim mrežama specifičan je izraz savremene kulture i postepeno osvaja mesto kao poseban žanr u pisanom izrazu. Fejsbuk kao interaktivni medij, gde publika/čitaoci imaju mogućnost da reaguju, komentarišu, dele i na taj način dopunjuju objavljene postove, na taj način služi kao legitimna i autentična platforma za stvaranje i promovisanje jedne nove, savremene vrste pisane reči. 

“Nežno autoironične Fejsbuk ispovesti Nevene Paunović predstavljaju fragmentisanu sliku sveta na početku novog milenijuma, iz ugla batrgajuće individue razapete između studijskih i konferencijskih iskustava u belom svetu, zavodljivih meandara onlajn postojanja i brutalne srpske realnosti plaćanja računa za Infostan. Uspešno upravljanje svim ovim izazovima zahteva obavljanje mnogo istovremenih radnji, ali je nevolja naše glavne junakinje u tome što ona mora da stane čak i kad hoda po ravnom pa hoće da otkuca poruku. Svemu u životu pristupa, što bi se reklo, po PS-u, a kako i ne bi kad je razmišljala samo o školi sve do treće godine fakulteta. Tada je, kako priznaje, konačno “počela da pije kafu i prešla na divlju stranu”. (Iz predgovora Aleksandra Gubaša)                                                  


Nevena Paunović rođena je u Beogradu, gde je završila Fakultet dramskih umetnosti. Do 2014. godine bila je radnica u kulturi, a od tada je frilenserka. Objavljivala je novinske tekstove i poeziju u nekoliko publikacija. Točak, topla voda i rupa na saksiji (2022) njena je prva knjiga. 

Podelite sa prijateljima:
Share