Promocija zbirke “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević

jasna dimitrijevic1
Jasna Dimitrijević

U okviru književnog programa Kulturnog centra Grad – Gradske knjižnice, u utorak 26. januara od 20:30 časova biće predstavljena zbirka priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević. Moderatori su: Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

U Gradskoj knjižnici retko su (ako i uopšte) predstavljane debitantske knjige, ne zbog nezainteresovanosti za mlade autore, već zato što je poslednjih godina kriterijum za objavljivanje drastično snižen, a uporedo i posvećenost samih autora, koji su sve manje voljni da rade na tekstu.

jasna dimitrijevic- prepoznavanjaPrva prozna knjiga Jasne Dimitrijević, autorke poznate po odličnim analitičkim tekstovima u Betonu, oštrim i lucidnim kritikama bez trunke zluradosti, donosi deset izvrsnih proznih minijatura pod zajedničkim nazivom “Prepoznavanja”. Knjiga je pobedila na konkursu Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru, i objavljena je u ediciji “Golub” koji podržava prva izdanja neafirmisanih autora.

Jasna Dimitrijević se u pričama bavi iskustvom izbeglištva, urbanim getima, kritikom imigracione politike zapadnih zemalja, klasnih razlika u istim tim zemljama, kao i takozvane “bezbedne neposlušnosti” koja služi da umiri savest ali nema ambiciju da išta zaista menja. Njeni junaci su beogradski crtači stripova, amsterdamski đubretari, sarajevske razvedene žene, nervozne devojke u potrazi za poslom. U „Prepoznavanjima“, autorka se dotiče i državne politike u oblasti javnih prostora u Srbiji (na primeru Savamale), nasleđa ratova i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, teškoća da se nađe i sačuva posao, kao i poslovične ravnodušnosti sredine spram nasilja prema gej osobama u Srbiji.

Nagrađena zbirka će moći da se kupi na promociji, a novac od prodaje Jasna Dimitrijević je odlučila da donira prodavcima magazina LICEULICE.

Podelite sa prijateljima:
Share