Promocija zbirke pesama “Ne diraj mi snove” D.M. Drame

Promocija prve zbirke pesama Dragana Marinkovića Drame Ne diraj mi snove biće održana 14. septembra u 19:30 časova, u parohijskoj biblioteci u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu.

Zbirka pesama Dragana Marinkovića Drame objavljena je u izdanju Umetničke radionice SRŽ, a do kraja godine planirane su promocije u Narodnoj bilioteci “Stevan Sremac” u Nišu i u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” u Prokuplju.

Od zavičajne, preko realistične, ljubavne, satirične, pa do narativne i misaone poezije rasprostro je Dragan Marinković Drama svoje stihove pred publiku zbirkom opominjućeg naziva „Ne diraj mi snove“. Njegovi snovi nisu kazani ultimativno. Opisujući mirnoću zavičaja, lepotu žene i trenutaka provedenih sa ženom, ironišući sa negativnostima čoveka i njegovim porocima, prosto nam Drama poručuje da je njegov san „mirno more“ kojim plovi život ali „ako ga živiš srcem, može biti moćan“. Zato mu ne dirajte snove! Jer pesnik je najopasniji kad nije siguran „da li da napada il brzo da beži, da li da ujeda il samo da reži“.
(Izvod iz recenzije Srđana Siđe Živkovića)

Zbirka poezije Ne diraj mi snove D. M. Drame (Dragana Marinkovića), iako prvo veoma je zrelo pesničko ostvarenje. Život je prikazan u svoj svojoj punoći i sa tamnim i svetlim stranama. Pesnik u pesme utiskuje svoj lični pečat kao znak da su pesme iskrene i doživljene, te da nisu puka apstrakcija ili knjiška konstrukcija. Pesnik izlazi iz sebe i peva o svetu kojim je okružen i životu uopšte. Tu on nije siguran i zaštićen ali zato kroz lutanja i sumnje traži i pronalazi svoj put. Zbirka pesama Ne diraj mi snove je stihovano svedočanstvo o poziciji u kojoj je pesnik – negde između života i sudbine.
(Izvod iz recenzije Dragana Ognjanovića)

Podelite sa prijateljima:
Share