Promocija stvaralaštva Venka Andonovskog

Rad jednog od najznačajnijih i najčitanijih savremenih makedonskih pisaca Venka Andonovskog biće predstavljen u okviru Centra slovenskih kultura u atrijumu Narodne biblioteke Srbije u četvrtak 23. novembra od 19 časova, a povodom obeležavanja 15 godina rada udruženja Makedonaca u Beogradu Makedonium.

U okviru programa biće promovisano njegovo stvaralaštvo, sa akcentom na najnoviju knjigu Pupak svetlosti za koju je nedavno dobio Tolstojevu nagradu za književnost Jasna Poljana.

Venko Andonovski (1964) je makedonski romansijer, pesnik, esejista, kritičar, književni teoretičar i najizvođeniji makedonski dramaturg u poslednjih 15 godina. Autor je 33 knjige različitih žanrova. Dobio je sve makedonske nagrade za prozu, dramu i kritiku.

Njegov roman Pupak sveta osvojio je međunarodne nagrade „Balkanika“ (najbolja knjiga na Balkanu za 2001. godinu) i „Jugra“ (najbolji roman iz slovenskih književnosti preveden na ruskom, Rusija, 2011). Roman je prodat u više od 14.000 primjeraka u Makedoniji, a Veštica u 11.000. Njegove drame su dugogodišnji hitovi u Makedoniji. Kandid u zemlji čuda se igrao deset godina u Dramskom teatru u Skoplju. Trideset godina neprekidno piše kolumne za makedonske listove. Dela su mu prevedena na više evropskih jezika. Poslednjih nekoliko godina živi i radi u Kragujevcu.

Podelite sa prijateljima:
Share