Promocija romana “Ratna pozornica” u Novom Sadu

Promocija knjige Ratna pozornica čileanske književnice Andree Jeftanović, biće održana u četvrtak, 4. juna u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada, Katolička porta 5.

Sa Andreom Jeftanović razgovaraće Bojana Kovačević Petrović, a urednica tribine je Mirjana Frau Gardinovački.

Andrea Jeftanović

Knjigu Ratna pozornica Andree Jeftanović u prevodu Bojane Kovačević Petrović ove godine je objavila Akademska knjiga iz Novog Sada.

Jezički rafinisani roman Andree Jeftanović Ratna pozornica prožet je odblescima svetlosti, senkama prošlosti i ratnim sećanjima. U dramsko-filmskoj strukturi svoje nesvakidašnje proze, autorka kratkim scenama vodi čitaoca kroz snove, košmare, intenzivna osećanja i inteligentne unutrašnje glasove glavne junakinje, koja pokušava da dokuči svoju jugoslovensku prošlost i čileansku sadašnjost. Kroz dramsku svest o složenom poreklu svoje porodice, političkoj neizvesnosti i ličnim nesuglasicama svoje protagonistkinje, Andrea Jeftanović snažnim prozno-poetskim stilom promišlja sopstveni identitet i otkriva intimne rane jednog vremena.

Roman Ratna pozornica dobio je četiri prestižna priznanja: Prvo mesto na Književnim igrama Gabrijela Mistral, Nagradu za najbolji roman objavljen u Čileu, Posebno priznanje u okviru Opštinske nagrade za književnost i Nagradu Pen Translates 2020.

Andrea Jeftanović (1970), čileanska je književnica i pozorišna kritičarka. Rođena je u srpsko-jevrejskoj porodici. Po očevoj liniji, potomak je čuvene i ugledne sarajevske porodice Jeftanović, koja je 1941. morala da napusti zemlju. Diplomirala je sociologiju i doktorirala hispanske književnosti na Univerzitetu Kalifornije, Berkli. Profesorka je na Katedri za lingvistiku i književnost Univerziteta u Santjago de Čileu. Autorka je sedam knjiga proze i eseja, među kojima su Ratna pozornica, Jezička geografija, kao i zbirke priča Ne prihvataj slatkiše od stranaca i Lutajuće sudbine. U oblasti publicistike, objavila je Razgovore sa Isidorom Agire, Deca govore i Pisanje sa trapeza. Dobitnica je brojnih priznanja, uključujući Nagradu čileanskog kruga umetničkih kritičara, Opštinsku nagradu, Nagradu Nacionalnog saveta za knjigu i Nagradu Pen Translates. Njena dela su prevedena na više stranih jezika.

Podelite sa prijateljima:
Share