Promocija romana BEZIMENI VRH Gorčina Blagojevića

BEZIMENI VRH

Roman Bezimeni vrh Gorčina Blagojevića biće predstavljen večeras (u utorak, 17. decembra) od 19 sati, u knjižari „Akademija“ (palata SANU, Knez Mihailova 35).

O novom delu jednog od najčitanijih pisaca u Crnoj Gori ove godine, govoriće Želidrag Nikčević, književni kritičar, i Radomir Uljarević, pesnik, književni kritičar i glavni urednik IK „Štampar Makarije“.

Bezimeni vrh je moderan roman o slomu uspeha. Blagojević kroz četiri pripovedača (oca i sina, te majku i kćerku) koje sudbina spaja i rastavlja, daje upečatljivu sliku Evrope bezmalo tokom poslednjeg veka. Sukobi kultura, navika i generacija postaju mali u odnosu na sukobe čoveka sa samim sobom u koje ga dovodi večita glad za uspehom.

Roman je pun oštrih zapleta i kolebanja, na ivici nerava, koje svako ne može da izdrži. Savršenim kombinovanjem tih zapleta i unutrašnjih stanja, pisac nas dovodi u novu dimenziju u kojoj često ne znamo da li smo unutra ili vani. Ovim delom Blagojević potvrđuje osoben izraz i stil u maniru najboljih srpskih i ervopskih modernista – navodi mr Mihailo Perošević.

Gorčin Blagojević rođen je kao Slađan 1973. godine u Nikšiću, gde i danas uglavnom živi. Treća je generacija književnika i prosvetitelja u porodici. Njegov deda Đurko Blagojević (1903-1958) bio je nastojatelj Manastira Piva, a otac Spasoje Pajo Blagojević (1946-1988) naš cenjeni pesnik. Filološki fakultet, odsek za srpski jezik i književnost, završio je u Nikšiću, a jedno vreme studirao je i živeo u Beogradu. Njegov prvi roman Cerada od sopstvene kože (Unireks, Podgorica – Beograd), objavljen krajem prošle godine, već je doživeo drugo izdanje.

Podelite sa prijateljima:
Share