Promocija nove knjige Peđe Ristića – Reči&Note

Reči&Note su omaž i sećanje na neka bolja vremena. Autor ovog multimedijalnog izdanja, Peđa Ristić kolažom u knjizi Reči&Note objedinio je sva tri književna roda: poeziju, prozu i dramu, samo nešto drugačijim redosledom. Pored toga sadržaj ove knjge se može čitati, ali se jedan deo može i slušati.

Reči&Note

– Biser ove zbirke je višečlani, neobičan koloplet četiri priče o taocima koje čine: „Vupi“, „Lapot“, „Hospis“ i „Dobrica“. Ne postoji jedinstven okvir poput onog u „Dekameronu“, već okosnicu, okvir, predstavlja sâm motiv žrtve i taoca i drugačije poimanje u različitim vremenima i kulturama ovih pojmova. Iako su različiti razlozi zbog kojih se likovi u ovim pričama žrtvuju (bolestan pas / bolesna supruga / bolesna majka / bolesno dete) i dovode sebe u pozicije talaca, nažalost, tim putem ne stižu do nagrade i iskupljenja… Inovativnost i širinu talenta ovog pisca ilustruju alternativni i otvoreni završeci ovih priča (više varijanti), pa je čitaocu aktivno učešće, razmatranje i prosuđivanje ostalo otvoreno. (Iz recenzije Marine Đenadič)

– „San o Boki“ je dramski tekst nastao iz muzike. Zapjevanost nad Herceg Novim i nad životom raspisala je partituru likova, scena, prizora i dijaloga koji su se ukomponovali u tekst za mjuzikl „San o Boki“. Glavni lik ove priče je muzika i mali hotelski orkestar koji je izvodi. Svi ostali su samo likovi koji plešu po terasi života. Posebna dragocjenost ove drmaske „partiture“ je radost življenja koju muzika donosi sama po sebi, ali koja izvire i iz srušenih snova kroz priču koja neuhvatljivo prkosi i širi vedrinu. Predrag Ristić je pisac koji muziku pretače u riječi i slike. Radost življenja, nepresušna energija, nemir, šmek i raspjevanost su njegove lične osobine koje su mu se „otele“ i ispunile ovaj libreto do posljednje pore. Vraćajući se u period između dva rata Ristić nas dovodi zapravo do onog vječitog i sveprisutnog „Sve je bila muzika …“ (Iz recencije Petra Pejakovića)

Pročitajte i SRNEĆA LEĐA: Gorki desert svakidašnjeg iskustva

– Tvrditi da stihovi pesama sami po sebi imaju manje književne vrednosti od poezije, ili da ih je lakše stvarati, da su manje vredni u kulturnom ili ljudskom smislu, pa stoga nikako ne zaslužuju naziv „poezije“ ‒ takvo uverenje je odavno zastarelo. S druge strane, želja da se svaki otpevani tekst smatra literaturom odražava neke nesrećne i uporne pristrasnosti koje su štetne i za poeziju i za pesmu. Poezija je samostalna umetnost, dok je tekst samo jedan faktor u pesmi. Melodija (jednako važna kao i lirika, ako ne i više), harmonični izbori, ritam, aranžman, kvalitet pevačevog glasa, vrednost snimka čine teksturu muzičke umetnosti. Postoje još neke važne razlike. Reči u pesmi se odvijaju u kontekstu tišine, dok su stihovi u kontekstu mnogih namernih muzičkih informacija, bez kojih tekstovi obično ne funkcionišu isto tako, upravo zato što su namerno tako osmišljeni. Uslovi tog „okruženja“ utiču na konstrukciju reči (refren i ponavljanje stihova) ukazuju na glavne razlike između poezijr i lirike pesama. Još nešto: tekstovima pesama potrebni su muzika, glas i izvođenje da bi im dali istinski život…. (Iz recenzije Petra Pece Popovića)

Promocije u Beogradu i Nišu

Prva promocija multimedijalnog dela Reči&Note (šest pripovedaka, mjuzikl “San o Boki”, prevodi pop i rok poznatih hitova) Peđe Ristića biće održana u Beogradu u petak, 19. 11. 2021. u 18h u Barwood-u (Rajićeva 12). U programu će učestvovati: glumica Rada Đurićin, novinar i rok hroničar i kritičar Peca Popović, (preko web-a), reditelj Petar Pejaković (preko web-a), autor Peđa Ristić i urednica Marina Đenadić.

Druga promocija multimedijalnog dela Reči&Note (šest pripovedaka, mjuzikl “San o Boki”, prevodi pop i rok poznatih hitova) Peđe Ristića biće održana u Nišu u subotu, 27. 11. 2021. u 18h u Deli centru (Davidova 2). U programu učestvuju: novinar i rok hroničar i kritičar Peca Popović (preko web-a), reditelj Petar Pejaković (preko web-a),autor Peđa Ristić, urednica Marina Đenadić, odlomke iz dela će čitati Nenad Janjić.

QR potvrda o izvršenoj vakcinaciji obavezna za oba događaja!

Podelite sa prijateljima:
Share