Promocija knjige Vladana Zeca: Zapadna strana Beograda

Promocija knjige Vladana Zeca „Zapadna strana Beograda“ biće održana u sredu 22. decembra od 19 sati u Biblioteci grada Beograda.

Zapadna strana Beograda

Zapadna strana Beograda je kratak roman o Marku i Kristini, protagonistima beogradske ljubavne priče, grada u kojem se ponovo sreću posle gotovo četrdeset godina.

Nakon trideset godina provedenih u Francuskoj Marko se vraća u svoj rodni grad, na proslavu godišnjice mature, na kojoj se sreće sa drugovima iz školskih dana. Tada počinju da se odvijaju različiti događaji. Ponovo uspostavlja i kontakt sa Kristinom, njegovom ljubavi iz gimnazijskih dana. Dolazi do njihovog susreta. Počinju da se druže, ali oni su sada zreli ljudi koje vezuje zajednička prošlost. Njihov susret budi stara osećanja, međutim, sve se u međuvremenu promenilo, a promenili su se i oni.

Zapadna strana Beograda je roman o jednoj mladosti, o Beogradu druge polovine sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka, ali i o današnjem Beogradu. To je roman o Vračaru, Dorćolu, Tašmajdanu, Kalemegdanu, Adi Ciganliji. Roman o odlasku u inostranstvo, godinama provedenim u njemu, o velikim planovima, nadanjima… Roman o jednoj devojci i jednoj ljubavi, ali i o svemu onome što u mladim godinama, opsednuti sobom, ne primećujemo, za šta ne verujemo da će nam ikada nedostajati. Zapadna strana Beograda je roman o gradu iz kojeg se odlazi, a zapravo, nikad se ne ode. O Beogradu.

Na promociji će o knjizi govoriti autor, Vladan Zec, Dragana Ćećez-Iljukić profesorka srpkog jezika i književnosti i Nina Arsenijević, takođe profesorka srpskog jezika i književnosti. Dragana Ćećez – Iljukić i Nina Arsenijević su pratile stvaranje romana i svojim sugestijama učestvovale u njegovom nastajanju. Razgovor će moderirati novinarka Radio Beograda 2, Sara Arsenović.

Zec Vladan je beogradski pisac rođen 1961. godine koji je svoj autorski rad započeo pisanjem poezije, a nakon toga i knjiga za decu. U njegovom radu posebno se ističe serijal priča za decu „Priče iz Zoograda“ i „Priče iz Morskograda“, a „Zapadna strana Beograda“ je prvo autorovo delo namenjeno odraslima. Vladan živi na Novom Beogradu, predaje fizičko u Elektrotehničkoj školi „Zemun“, a slobodno vreme voli da provodi u kafiću Savana na Keju sa svojim psom, Mrvicom. 

Podelite sa prijateljima:
Share