Promocija knjige „Srpski vitezovi u doba Nemanjića”

Promocija monografske publikacije Srpski vitezovi u doba Nemanjića autora Nebojše Đuranovića biće održana u četvrtak, 13. decembra 2018. godine u Rimskoj dvorani u Biblioteci grada Beograda u 14h.

Ova knjiga dobila je nagradu ULUPUDS-a na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu za najbolju klasičnu ilustraciju.

Monografska publikacija Srpski vitezovi u doba Nemanjića delo je koje u celosti potpisuje slikar Nebojša Đuranović. Đuranović je, naime, i autor teksta i autor vrednih ilustracija, rađenih tehnikom ulje na platnu.

Sažeti životopisi srpskih vladara iz dinastije Nemanjića i bočnih dinastija, osnova su koju autor nadograđuje uvidom u društveno uređenje srednjovekovne Srbije, ali i u svakodnevni život koji iz tog uređenja proističe, kao i u važne bitke, sudbonosne za srpsku državu srednjeg veka, u kojima su slavu stekli srpski vladari i vitezovi. Zahvaljujući strukturi dela, autor je iz zaborava izvukao mnoge lepe reči staroslovenskog jezika i srpske redakcije staroslovenskog, podsećajući čitaoce ko su bili meropsi, sokalnici i otroci, šta su to soće, obroci i pozobi.

Drugi deo teksta u potpunosti je posvećen opremi i oružju srpskih vitezova srednjeg veka i bogato je ilustrovan preciznim prikazima opreme i oružja. Estetski kanoni slikara Nebojše Đuranovića našli su svoj savršen izraz u plemenitim crtama lica srpskih srednjovekovnih velikaša i veličanstvenoj lepoti njihovih haljina, stegova i štitova. Upravo raskošna likovna oprema cele knjige ukazuje na autorovu ideju da stvori delo, koje zahvaljujući umetničkim dometima njegovih ilustracija prevazilazi edukativnu funkciju samog teksta i postaje reprezentativna knjiga koja će, kao i spomenici iz vremena koje slika i prepričava, postati deo srpske kulturne baštine.

Podelite sa prijateljima:
Share