Promocija knjige Karlosa Fuentesa: Godine s Laurom Dijas

Promocija knjige Karlosa Fuentesa “Godine s Laurom Dijas” biće održana u utorak, 7. decembra u 18 časova u Narodnoj biblioteci Srbije, Skerlićeva 1. Promocija se organizuje u čast obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Meksika i Srbije.

knjige Karlosa Fuentesa

Uvodnu reč će voditi ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isaur Feliks Korona, direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i direktorka Akademske knjige Bora Babić. O knjizi će govoriti prof. dr Dalibor Soldatić, doc. dr Bojana Kovačević Petrović (prevoditeljka) i urednica književne tribine dr Milena Đorđijević.


Pripovedajući o Lauri Dijas, svedokinji nacionalnih i internacionalnih događaja koji su obeležili
XX vek, Karlos Fuentes kroz intimni život jedne žene ispunjen strastima, različitim preprekama,
predrasudama, ljubavlju, radošću i bolom, na putu ka osvajanju slobode i kreativnosti, pripoveda ličnu porodičnu sagu koja se odvija u Halapi, Verakrusu, u glavnom gradu Meksika, kao i u Detroitu i Los Anđelesu.

Visokim proznim stilom, veran svojoj književnoj misiji da opiše i objasni ukrštanje životnih i
istorijskih puteva, Fuentes ispisuje kulturnu i političku povest turbulentnog Meksika, gde se kao protagonisti pojavljuju Frida Kalo i Dijego Rivera, a kao usputni prolaznici mnogobrojne ličnosti koje su obeležile živopisnu i trnovitu povest te latinoameričke zemlje.

Roman Godine s Laurom Dijas spada u najbolja dela svetske književnosti.

Karlos Fuentes (1928–2012), meksički romanopisac, pripovedač i esejista, jedan je od najznačajnijih autora u istoriji hispanoameričke književnosti. Napisao je preko sedamdeset knjiga, među kojima se izdvajaju Smrt Artemija Krusa (La muerte de Artemio Cruz), Terra Nostra, Orlov presto (La silla del águila), Veliki latinoamerički roman (La gran novela latinoamericana), Zakopano ogledalo (El espejo enterrado). Dobitnik je brojnih književnih priznanja, među kojima su Nacionalna nagrada za književnost (1984), „Servantes“ (1987), „Princ od Asturije“ (1994), Nagrada Španske kraljevske akademije (2004).

Podelite sa prijateljima:
Share