Promocija knjige ČUDO U BANATU Milana Micića

Promocija knjige priča Čudo u Banatu Milana Micića (Akademska knjiga, 2023) održaće se u ponedeljak, 16. oktobra u 19 časova u Digitalnom omladinskom centru, Vojvode Putnika 1, u Novom Sadu.

Čudo u Banatu

O knjizi će govoriti književna kritičarka Jelena Marićević Balać, književni kritičar Dragan Babić, urednica izdanja Žaneta Đukić Perišić i autor. Odlomke iz knjige čitaće Ana Kukolj Jović.

– U knjizi priča Čudo u Banatu pisac je zahvatio život u svoj njegovoj mnogostrukoj konkretnosti, vešto ga prožimajući fantazijom i snoviđenjima. Reč je o pripovesti istorijske boje sa puno dramskih obrta. U njoj, u kompleksnom traganju za istinom, pisac osvetljava događaje u Banatu, na novoustanovljenoj jugoslovensko-rumunskoj granici posle Velikog rata. Ispisuje, u stvari, moralnu hroniku banatskog življa posle svetske katastrofe u 20-im godinama 20. veka.

Milan Micić majstorski vlada formom kratke priče. Poput Pavića, njegova stvarnosno zasnovana proza aromatizovana je raskošnom imaginacijom. To znači da se, u pripovedanju, realne i istorijske činjenice prepliću sa maštom i snovima. Tačnije, realistička naracija kombinuje se sa magijskim i mističnim elementima. Vidljivo se pretapa u nevidljivo, fakcija u fikciju i vice versa, zbog čega priče nalikuju bajkama – napisala je Ksenija Katanić povodom romana.

Milan Micić, rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Doktor istorijskih nauka. Generalni sekretar Matice srpske. Knjige proze: Mesec od venecijanskog sapuna, Adresa, Novi Sad, 2013; Kod živahnog ogledala, GNB „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 2014; Spisak senovitih imena, Izdavaštvo RTS, Beograd, 2016; Ab ovo, Izdavaštvo RTS, Beograd, 2018; Dan koji je stao da se odmori, Izdavaštvo RTS, Beograd, 2018; Dugo putovanje u Tabanu: severna priča, Agora – Srpski institut, Novi Sad – Budimpešta, 2020.

Podelite sa prijateljima:
Share