Promocija knjige BRID Bojana Vasića u SKD

U petak, 10. septembra, u 19 sati u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd) biće organizovana promocija pesničke knjige Brid Bojana Vasića.

brid

O poeziji će razgovarati Tamara Krstić i Bojan Vasić. Program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

„visimo sa zgrada koje dišu

lima saratov kabul
beograd luanda
realni

nad njima se
savijam u ja kao
srebrna kuka za meso“

Izabrane pesme Bojana Vasića (1985) pod naslovom Brid objavljene su ove godine u ediciji Antićevi dani Kulturnog centra Novog Sada. „Reč je o poeziji retko iskrene borbe sa matricama pevanja i mišljenja“, piše priređivač i kritičar Ivan Antić. Knjiga obuhvata pesme iz nekoliko zbirki i omogućava praćenje transformacije pesničkog glasa, ali i uvid u „nepokolebljivu doslednost“.

Vasić je dobio nagrade Mladi Dis i Matićev šal za zbirku Srča, a nagrade Miroslav Antić i Vasko Popa za knjigu Toplo bilje.

Do sada je objavio zbirke pesama Srča (Gradska biblioteka Čačak, 2009), Tomato (edicija caché, 2011), Ictus (edicija caché, 2012), 13 (edicijaa caché, 2013), Detroit (edicija caché, 2014), Volfram (Kontrast izdavaštvo, 2017) i Toplo bilje (Kulturni centar Novog Sada, 2019). Zastupljen je u niz generacijskih izbora.

Pesme su mu prevođene na slovenački, poljski i engleski. Piše književnu kritiku. Član je Srpskog književnog društva. Živi u Pančevu.

Podelite sa prijateljima:
Share