Promocija Kastelove knjige u Beogradu

Institut za istraživanje i razvoj humanističkih disciplina Institut Belko iz Beograda, u svojojoj novopokrenutoj biblioteci Balkanski juvelir, objavio je nedavno knjigu poezije Grebeni od kostiju crnogorskog i mediteranskog pesnika Borisa Jovanovića Kastela.

U organizaciji Instituta Belko i CLU Jovana Kolundžije Guarnerius promocija ove knjige održaće se 19. oktobra (petak) u 20 sati u Beogradu u svečanoj dvorani Centra lepih umetnosti Guarnerius.

O knjizi će govoriti književnice Laura Barna, prozaist Branislav Banković, urednica Slađana Belko i autor. Kastelove stihove čitaće glumac Aleksandar Kecman uz muzičku pratnju mladoh umetnika na violi Luke Kosanovića.

U pogovoru, Laura Barna o ovoj knjizi, između ostalog, zapisuje:

Poezija Borisa Jovanovića Kastela pobija tvrdnje o definiciji umetničkog dela – pesme, jer njegova poezija razmeđava sintetisano, čak zadire i u strukturu, do suštine, ne bi li raspustila i odaslala vetrovima reči u sve pravce: istok, zapad, sever, jug, duvajući u sva vremena: prošlost, sadašnjost, budućnost, i ono četvrto, bezvremeno, kontemplativno stanje duha i egzistencijalne duhovnosti, metaforom sabijeno u Mediteran, zajedničku krv i limfu svih civilizacija, živo tkivo stihova pesmovne misli s porukom koju šume talasi: Hodočasnici sunca, besmrtni su. Besmrtni hodočasnici Sunca grade Grebene od kostiju, od besmrtnih stihova Borisa Jovanovića Kastela. (…). Pjesnik slutnjom dotiče pravi Mediteran – svoj ili ničiji i kao Odisej Kastel luta u potrazi za svojim Alefom i brojem Jedan – jer on je taj pesnik-dečak koji voli bombone sa ukusom morskih trava, i svoja porfirna slova neumorno ispisuje mastilom sipe.

Književnica Zorica Joksimović naglašava da je “Kastel ostao i ovdje, kao i u svojim prethodnim djelima,  vjeran svojoj mediteranskoj orijentaciji gradeći još jednom poetski suživot vodama  Mediterana a spisateljica Slađana Belko, tvrdi da i ovom knjigom Kastel ispisuje slova za večnost”.

Podelite sa prijateljima:
Share