Prometejev čitalački klub – februar

Posle januarske pauze, Prometej najavljuje književni klub i novi naslov o kom će se voditi diskusija u februaru. Tema književnog kluba je knjiga “Buntovnica u senci – Živa sećanja” Nađe Tešić.

Prometejev čitalački klub

Roman Buntovnica u senci priča je o maloj Ani koja posle traumatičnih ratnih iskustava na našim prostorima nastavlja život sačinjen od različitih trauma. Roman čitamo dečijim glasom, iz prvog lica. Ona nema oca, i glavna figura u njenom životu je dominantna majka. Ženski svet oličen u krugu žena okupljenih oko Anine majke na svakodnevnoj kafi gotovo da je centralni simbol, kroz koji je sabrano celokupno žensko „znanje”, ali i život palanke u kojem se ženska uloga u društvu vrednuje samo kroz udaju i rađanje. Suviše drugačija od njih, ugrožena sa svih strana, Ana ipak uspeva da uspostavi ravnotežu sa sobom – najviše kroz posmatranje i čitanje – slikajući živopisno, dečijim jezikom poratne godine u malom gradu.

Nađa Tešić (Užice, 1939 – Njujork, 2014), poznatija kao sestra američkog oskarovca Stiva Tešića, ostala je za života, pogotovo kao književnica, skoro potpuno nepoznata u srpskoj sredini, iako je iza sebe imala četiri romana, nekoliko drama i mnoštvo napisanih scenarija.

Prometejev čitalački klub će se održati u četvrtak, 29. februara u 20.00 sati u Galeriji Prometej (Svetozara Miletića 16, Novi Sad).

Razgovor moderira književnik Aleksandar Tanurdžić, a za sve dodatne informacije možete pisati na mejl aleksandar.t@prometej.co.rs ili pozvati telefonom na broj 021/422-245.

Učešće u književnom klubu je besplatno.

Podelite sa prijateljima:
Share