Proglašeni dobitnici nagrade RADOJE DOMANOVIĆ

Nagrada „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je Borivoju Bori Oljačiću (Lešnica kod Loznice, 1930) iz Beograda, humoristi, satiričaru, pokretaču i autoru emisije „Karavan“ na Prvom programu Radio Beograda, koja ove godine obeležava šezdeset godina postojanja.

Ovo priznanje ravnopravno je pripalo i Milovanu Vržini (Sarajevo, 1951), takođe iz Beograda, aforističaru, pesniku, proznom piscu i dugogodišnjem novinaru i uredniku satiričnog lista „Jež“.

Najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2020. godini proglašena je zbirka „Bože, uprosti nam“, autora Ninusa Nestrovića (1965) iz Novog Sada, objavljena u izdanju novosadskog „Prometeja“. Ova knjiga se izdvojila u odnosu na ostale zbirke najkraće forme velikim brojem književno veoma vrednih satiričnih aforizama koji su britki, oštri, duhoviti i opominjući, a često i crnohumorno-sarkastični.

Po mišljenju žirija, nauspelija knjiga satiričnih priča je delo Vanje Bulića (1947), iz Beograda, pod naslovom „Rupe u glavi“, koju je objavila izdavačka kuća „Liberland art“. U ovoj knjizi nalaze se uspele humorističke priče na teme porodice, odnosa među polovima i prijateljstva, kao i satirični zapisi u kojima autor osuđuje društvene i pojedinačne poroke, razotkrivajući opasnu suštinu malograđanstva i licemerstva.

Priznanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima u prethodnog godini dobio je ruski pisac Konstantin Melihan (Sankt Peterburg, 1952), autor većeg broja knjiga iz oblasti humora i satire i dobitnik značajnih ruskih priznanja za ovu oblast. Na srpskom jeziku prošle godine objavljena je knjiga njegovih izabranih aforizama „Modrica na papiru“, u izdanju „Beosinga“ iz Beograda. Drugi, ravnopravni dobitnik priznanja je slovački pesnik, scenarista i aforističar Ondrej Kalamar (Zvolen, 1958), koji je našim čitaocima postao poznat zahvaljujući Antologiji slovačkog aforizma „Munje i gromovi“, objavljenoj krajem prošle godine na srpskom jeziku.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno narednih dana u skladu sa epidemiološkim merama u našoj zemlji.

Podelite sa prijateljima:
Share