Proglašeni dobitnici nagrada ŠUŠNJAR i SLOVO PODGRMEČA

Slovo Podgrmeča

Nakon završetka konkursne procedure, žiri za dodjelu književnih nagrada “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča”, u sastavu: Nina Govedar-predsjednik; Danijel Dojčinović-član i Jelena Kojović Tepić-član donio je odluku o proglašenju ovogodišnjih nagrada.

Ovom odlukom, za dobitnika nagrade “Šušnjar”, proglašen je pisac iz Banja Luke Stevo Grabovac, za roman “Mulat albino komarac” u izdanju izdavačke kuće “Imprimatur” Banja Luka.

Nagrada “Slovo Podgrmeča” pripala je književniku iz Bileće Šćepanu Aleksiću za roman “Čekajući žutu vojsku”, a koju je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

U svojoj odluci, dajući obrazloženje za odabir dobitnika nagrade “Šušnjar”, žiri ističe da je riječ o romanu “u kome autentičan pripovjedački glas progovara o sudbini jedne generacije. Ovaj roman predstavlja glas urbane omladine u ratu – bez osude, bez želje za osvetom – egzistencijalna agonija iz perspektive gradskog djeteta.”

Sa druge strane, pisac romana koji je nagrađen nagradom “Slovo Podgrmeča”, po ocjeni žirija,
tematizuje lokalni hronotom, te “svjedoči o stradanju kao jednom o najpostojanijih elemenata srpske istorije.”

Nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodijeljuju se svake godine u okviru održavanja Književnih susreta “Šušnjar”, a u pomen na stradale Srbe , Jevreje i Rome 1941. godine u Sanskom Mostu.
Ove godine, zbog poznate situacije sa epidemijom Corona virusa, Opštinski krizni štab je donio zaključak kojim će se sve manifestacije planirane na području opštine održati bez javnih okupljanja.

U skladu sa tim, 1. avgusta će u Oštroj Luci biti upriličena samo svečana dodjela nagrada njihovim dobitnicima, ali bez ostalog dijela programa i učešća književnika – učesnika, kako je to bila praksa ranijih godina.

Inače, pored dva dobitnika, na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrada bile su pristigle još dvije prijave: prijava Umetničkog kluba “Raskovnik” iz Smedereva koji je za dobitnika nagrade predložio Jovana Bundala, pisca koji živi u Beogradu, a porijeklom je sa područja Sanskog Mosta i prijava Dragane Kragulj, književnice iz Prijedora.

Podelite sa prijateljima:
Share