Priroda i Umetnost: Klimatske promene kao umetnički izazov

U subotu, 23. septembra u 20 časova će, u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, biti otvorena izložba “Priroda i Umetnost” (“Nature and Art”), kao deo programa Nedelje posvećene klimatskim promenama.

Priroda i Umetnost
Foto: Jovan Babić

U trenutku kada smo globalno svesniji velike opasnosti koju izaziva zagađenje prirode i životnog okruženja i kada se sve više govori o klimatskim promenama izazvanim beskrupuloznim delovanjem savremenog društva, njihovom uticaju i posledicama, ova izložba, kroz integraciju savremenih umetničkih praksi, predstavlja doprinos promociji važnosti brige o životnoj sredini i razumevanja suočavanja sa ekološkim izazovima.

Izložba ”Priroda i Umetnost” okuplja grupu umetnika inspirisanih prirodom i njenim resursima, posvećenih istraživanju mogućnosti koje prirodni elementi pružaju i različitim načinima na koje ih mogu koristiti u svojim umetničkim projektima. Od ljubavi prema prirodi i nadahnuća koje od nje primaju, preko izučavanja, istraživanja i eksperimenta, pa sve do finalnog umetničkog dela i aktivnog uključivanja, stvaralaštvo ovih umetnika nosilac je snažnih poruka ključnih za savremeni kontekst: volimo, čuvajmo, brinimo. Perspektiva umetničkog kreiranja koji su izabrali iziskuje stalnu posvećenost, kontinuirana učenja, ali i upoznavanja procesa tempom koji sama priroda nameće, pa je, u njihovom umetničkom radu veoma interesantno pratiti sklad koji su uspostavili između svoje umetničke kreativnosti i poštovanja zakona prirode.

Na izložbi “Priroda i Umetnost” biće predstavljeni radovi Marije Kozomore, Adrienn Ujhazi, Filipa Stefanovića, Jovana Babića i Nikole Vrzića, a u okviru izložbenog pratećeg programa planirana su i predavanja i radionice.

Specijalni gost programa je Kristijan de Luc (Christian de Lutz), kustos i jedan od osnivača berlinske umetničke labaratorije Art laboratory Berlin. De Luc će održati predavanje sa fokusom na aktuelne projekte i izložbe iz njihove laboratorije, a vodiće i radionicu rada sa gljivama. Deo pratećeg programa je i Veliki buvljak u KC Gradu, u danu otvaranja izložbe, 23. septembra od 13 do 18h, čime malim doprinosom promoviše koncept kružne mode, čuvanje resursa i smanjenje otpada.

Izložba se realizuje uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, a kustoskinja je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC Grad. Izložba će biti otvorena do 7. oktobra svakodnevno od 16 do 21h u Gradskoj galeriji KC Grad (Braće Krsmanović 4).

Podelite sa prijateljima:
Share