Pripovedna slagalica Pavela Vilikovskog u ediciji 100 slovenskih romana

Naslovna_Pavel Vilkovski Poslednji konj PompejaNajpoznatiji i najprevođeniji roman vodećeg savremenog slovačkog pisca Pavela Vilikovskog “Poslednji konj Pompeja” objavljen je u izdanju Arhipelaga u okviru edicije Sto slovenskih romana u prevodu Mihala Harpanja.

“Poslednji konj Pompeja” je uzbudljiva priča u kojoj se u prvom planu pokazuju dva velika iskustva 20. veka. Jedno je politička represija ideološkog društva, kakvo je ono u kojem je junak romanu potekao. Drugo je iskustvo emigracije koje mu ostaje kao poslednji izlaz.

Osnovni prostor događanja u romanu je London, a osnovno vreme šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka. Iz tog prostora i vremena se pružaju narativni kraci prema drugim prostorima i vremenima, najviše prema Čehoslovačkoj od početka prošlog veka do vremena aktuelnog pripovedanja.

Policijski islednik u romanu “Poslednji konj Pompeja” daje dozvolu glavnom junaku da otputuje na studijski boravak u London. Glavni junak, asistent režije, dobio je godišnju stipendiju za studijski boravak u Londonu i pre njegovog isteka traži načine kako da ga produži. Pred njim se otvara jedan od najbitnijih egzistencijalnih problema 20. veka: emigracija.

Ne snalazeći se ni kao postdiplomac, ni kao scenarista porno filmova, junak je napustio ideju o emigraciji i vraća se u domovinu u kojoj posle avgusta 1968. godine i tenkova „bratske pomoći“ sedamdesetih godina besni tzv. normalizacija. Iz svega ovoga nastaje bogata pripovedna slagalica, jedinstvena u slovačkoj književnosti.

Pavel Vilikovski (1941) jedan je od najvažnijih savremenih slovačkih pisaca. Radio je kao urednik u književnim časopisima i u izdavaštvu. Bavi se i prevođenjem sa engleskog i publicistikom. Objavio je više knjiga pripovedaka, od kojih su najpoznatije “Sentimentalno vaspitanje u martu”, “Surovi mašinovođa” i “Čarobni papagaj i preostali kič”, knjigu novela “Konj na spratu, slepac u Vrabljima”, kao i romane: “Prva rečenica sna”, “Večno je zelen”…, “Pešački događaj”, “Poslednji konj Pompeja”, “Vlastita biografija zla” i “Pas na putu”.

Arhipelag je u ediciji Sto slovenskih romana objavio do sada pet savremenih slovačkih romana otkrivajući jednu bogatu i kod nas nedovoljno poznatu književnost: “Kraj igre” Dušana Mitane, “Logor posrnulih žena” Antona Balaža, “Nenapisani roman” Stanislava Rakusa, “Ornament” Vincenta Šikule i sada “Poslednji konj Pompeja” Pavela Vilikovskog.

Edicija Sto slovenskih romana obuhvata najznačajnije romane napisane na nekom od slovenskih jezika posle pada Berlinskog zida. Osnovni cilj ove edicije jeste da poveća književnu i kulturnu razmenu između slovenskih zemalja, ali i da omogući veće prevođenje slovenskih književnosti na drugim evropskim jezicima. Projekat je pokrenuo Forum slovenskih kultura, a ostvaruju ga nacionalni izdavači edicije.

Podelite sa prijateljima:
Share