“Pripitomiti tamu”: deveto izdanje festivala KROKODIL

Deveto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom “Pripitomiti tamu” održaće se 16, 17. i 18. juna.

Večernji program festivala – 16. i 17. juna – tradicionalno će se održati u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije (Botićeva 6), dok se dnevni-debatni program – 17. i 18. juna – održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

 Na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) predstaviće se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL dolazi Lordan Zafranović, jedan od najkontroverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, biće vođen razgovor sa Srđanom Karanovićem, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

Foto: RAS Srbija / Blic.rs Erlend Lu, Lordan Zafranović, Srđan Karanović i Slobodan Šnajder

Publici će se predstaviti i spisateljica i mirovna aktivistkinja Svetlana Slapšak, dobitnica ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo “Ravnoteža”.

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana “Doba mjedi”, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu “Meša Selimović”.

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitaće iz svog poslednjeg romana “Moj lepi život u paklu”, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.

Roman “Pjevač u noći”, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala KROKODIL, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku “Mamasafari”.

Lamija Begagić jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće svoj prvi roman “U zoni”, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi.

Zoran Ferić čitaće iz romana “Na osami pored mora” koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma. Ovaj njegov najnoviji roman u Srbiji objavljuje izdavačka kuća “Booka”.

U okviru ovogodišnjeg festivala biće predsravljena i monografija “Ogledala Lune” kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće posetioce kroz svet “Neobičnih otkrića” što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis “Vreme”.

Foto: Politika.rs Biljana Jovanović

Na delo Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, biće skrenuta pažnja kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, “Pada Avala” i “Psi i ostali”.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sad je u njemu boravilo pedeset pet pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, pričaće se o važnosti ovog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona ali i čitave Evrope.

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavaće se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Programe vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer, prenosi Blic.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share