PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MALE BUNTOVNICE: dečja knjiga protiv rodnih stereotipa

Analiza 5.000 dečjih knjiga na engleskom jeziku pokazala je da četvrtina nema nijedan ženski lik, a da manje od 20 odsto ima lik žene sa profesijom. Novi talas knjiga i autora pokušava da promeni situaciju i uvede ravnotežu među police.

Jedna od njih je i knjiga Good Night Stories for Rebel Girls (Priče za laku noć za male buntovnice), zbirka priča o stotinu briljantnih žena iz istorije i naših dana: Fridi Kalo, Elizabeti I, Kleopatri, Ameliji Erhart, sestrama Bronte, Džoan Džet, sestrama Vilijams ali i manje poznatim astronautkinjama, špijunkama, aktivistkinjama, naučnicama…

Autorke knjige, Frančeska Kavalo i Elena Favili, preselile su se 2011. iz rodne Italije u SAD i tu osnovale svoju kompaniju Timbuktu Labs za dečje medije.

Proučavajući brojne sadržaje za decu, shvatile su koliko su i dalje prepuni rodnih setereotipa, pa su htele da daju svoj doprinos rušenju istih.

– Htele smo da predstavimo pravu raznolikost oblasti, disciplina i zanimanja kako bismo pokazale pun potencijal žena i inspirisale devojčice da veruju da mogu da urade sve što zamisle – kažu autorke za Gardijan.

Pokrenule su onlajn kampanju za grupno finansiranje  (crowdfunding) za Priče za laku noć sa ciljem da prikupe 40.000 dolara za tiraž od 1.000 primeraka. Završile su sa preko milion dolara na računu i postavile rekord za sumu prikupljenu za jednu originalnu knjigu.

Za manje od dve nedelje reklama za knjigu je imala preko 24 miliona pregleda na Fejsbuku. Na njoj su majka i ćerka koje uklanjaju knjige sa police prema raznim kriterijumima: da li sadrži ženski lik, da li taj lik priča, da li ima neke svoje ideje i želje ili samo čeka na princa. Na kraju je ostalo svega nekoliko naslova.

Propratno istraživanje dalo je zabrinjavajuće rezultate: među 5.000 analiziranih dečjih knjiga četvrtina uopšte nema ženske likove, manje od 20 odsto ima ženu sa nekim zanimanjem, za razliku od 80 odsto muških likova.

– To ostavlja trag na vama. Ako nikada ne vidite u vestima ili u knjigama nekoga ko se na taj način ističe, teško vam je da zamislite sebe u vodećoj ulozi ili položaju – kaže Favili.

Na javnim čitanjima Priča za laku noć za male buntovnice deca su stalno bila iznenađena saznanjem da su “žene postigle toliko mnogo stvari”.

* * *

Dženis Mekejb, vanredni profesor sociologije na Koledžu Dartmaut, zajedno sa svojim kolegama je 2011. takođe sprovela analizu dečjih knjiga. Među 5.600 naslova objavljenih u SAD tokom 20. veka ona je pronašla veliku rodnu neravnotežu. Muški junaci vodili su glavnu reč u 57 odsto dela, dok je samo 31 odsto imalo glavnu junakinju. To doprinosi osećaju beznačajnosti među devojčicama i osećaju privilegovanosti među dečacima, kaže Mekejb. Analize drugih dečjih medija pokazuju slične obrasce: muški likovi dominiraju u crtaćima, video-igrama, filmovima, čak i u bojankama.

Čak i likovi životinja pokazuju rodnu neravnopravnost: životinja muškog roda ima preko 23 odsto u knjigama, dok je ženski svega 7,5 odsto. Čak i tamo gde pol životinje nije jasno određen, Mekejbova ističe da su istraživanaj pokazala da su roditelji pretpostavili da je životinja muško i koristili su muške zamenice.

Autorka i ilustratorka Loren Čajld, kaže da joj izdavači često traže da, ako već ima žensku junakinju, da je učini što ženskastijom, tako da dečaci budu sasvim isključeni iz ciljne grupe.

– Poslednjih godina došlo je do eksplozije knjga sa roze svetlucavim koricama – napominje Čajld.

Ona je 2011. počela da piše seriju o 13-godišnjoj Rubi, tajnom agentu.

– Ne mogu da se otmem utisku da bi se Rubi bolje prodavala da je dečak, jer postoji razlika u markentiškim kampanjama – ističe autorka.

Ne slažu se svi da postoji problem. Kejt Vilson, direktorka dečje izdavačke kuće Nosy Cow, kaže da bi mogla da napravi drugačiju policu za devojčicu sa reklame.

– Svaki radnik knjižare ili biblioteke koji je iole stručan sastavio bi vam drugačiju policu. Samo u Velikoj Britaniji svake godine se objavi 10.000 dečjih knjiga. Mislim da je jedini problem naći one koje su prave za svako dete. Knjižare i biblioteke imaju neverovatno važnu ulogu u tome. Ali ne mislim da nam nedostaju knjige sa devojčicama kao glavnim likovima – smatra Vilson.

Dobrih knjiga sa junakinjama ima, samo je pitanje njihove vidljivosti – baš kao što važi i za prave žene odabrane da inspirišu male buntovnice.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share