Priče sa karakterom i karakter bez priče: knjiga Željke Bašanović Marković

Uskoro u izdanju Nove poetike biće objavljena knjiga autorke Željke Bašanović Marković pod nazivom Priče sa karakterom i karakter bez priče. Knjiga sadrži 322 priče i predstavlja autorkin prvenac.

Priče sa karakterom

U ovom čitljivim i jednostavno napisanim pričama, tako da nam se čini da je pisati lako, iako nimalo nije, uhvaćeni su trenuci zaustavljeni u vremenu, isečci jednog (ne)običnog dana iz života likova ili ispričane na svega jednoj stranici čitave sudbine i nagoveštena najdublja stanja koja se zauvek urezuju u pamćenje čitalaca.

Neke od ovih priča su iskazane u svega nekoliko rečenica čineći crticu, najmanju prozno-narativnu jedinicu u kojoj se sažetošću forme ističe još jača poruka napisanog. Neke se protežu na par strana koje bez uvoda gađaju centar radnje, gradeći sopstvenu kompoziciju, likove, kulminacije i rasplete sa jasnom poukom na kraju.

Ispričane su iz perspektive oba roda i obavijene čestim osećanjima tuge, apatije, izgubljenih nada, teskoba u sparnim danima i nostalgijom za nekim lepšim davno prohujalim vremenima. I kao što sam naslov kaže, svaka od njih nosi po jedan psihološki izvanredno obrađen karakter, čija je priroda uvek na nekom testu ličnosti, prekretnici i važnim životnim dilemama i odlukama na kojima neretko podbace i svojom nekarakternošću ostavljaju oporu sliku poništavanja priče o sebi.

Ljubav, ali i odsustvo ljubavi takođe su česte teme na ovim stranicama. Odsustvo ljubavi u bilo kom obliku se naslanja na još jednu zastupljenu temu: usamljenost i otuđenost, tako česte i prisutne u savremenom svetu.

Slikoviti opisi prirode, tople, nabujale emocije koje ponekad zamuti blaga, ali ne i opora ironija, neočekivani obrti i zamalo izmaknuta sreća, zbirku Priče sa karakterom i karakter bez priče čine pristupačnom svakom suptilnom čitaocu koji se u njoj može pronaći.

Željka Bašanović Marković (1973) živi u Beogradu. Po zanimanju je građevinski inženjer. Kratke i satirične priče, kao i aforizme, objavljuje u zbornicima i književnim časopisima.

Podelite sa prijateljima:
Share