PRIČE LUTALICE: poklanjamo vam dva primerka zbirke

Priče lutalice je zbirka od sedamnaest priča poznatog portugalskog autora Marija de Karvalja u prevodu Vesne Stamenković, koju je nedavno objavila Izdavačka kuća Heliks u oviru projekta Književni razgovori sa budućnošću.

Priče lutalice

Iako pisane šarolikim stilovima i o životu pripovedaju kroz različite perspektive, njihove poveznice se lako prepoznaju. Priče su prožete realizmom svakodnevnog života ukrštenim sa svetom fantastike prepunim apsurda, ironije i satire.

Karvaljo na jedan prividno lagan način priča o svakodnevici svih nas, o svakodnevnici Portugala. U njegovim likovima može da se prepozna bilo ko. Sasvim obični ljudi, u sasvim običnim, ali potpuno apsurdnim situacijama koje su na prvi pogled nezamislive, ali u kojima spoznajemo mnoge istine.

Karvaljove priče su poput živog entiteta koji nikada ne staje. Hoda putevima, luta duž najtamnijih ćoškova, ali se pojavljuje i na dnevnoj svetlosti, veselo marširajući i ironično upadajući u zaplete ljudskih života. Tokom ovog putovanja okrenuće vam život naopako, navodeći vas da se i sami preispitujete, izazivajući vas da se prepustite novim avanturama i kompleksnosti koje nude život i književnost.

Mario de Karvaljo će vas na ovo putovanje povesti umešnošću velikog poznavaoca ljudske prirode i još veštijeg pripovedača.

Mario de Karvaljo (1944) portugalski je autor rođen u Lisabonu gde je završio Pravni fakultet. Borac protiv Salazarovog režima, Karvaljo je za vreme vojne službe bio u zatvoru gde je bio izložen raznim mučenjima. Uspeo je da pobegne, pešice izađe iz zemlje i ode u Švedsku. Nakon demokratske revolucije 1974. godine vratio se u Portugaliju i bavio pravom.

Prva zbirka kratkih priča objavljena 1981. označila je po­četak uspešne spisateljske karijere. Karvaljo je objavio brojne romane, zbirke priča i drame, koji su doživeli prevode na više svetskih jezika. Njegova uspešna i plodonosna karijera ovenčana je 1996. godine uglednom književnom nagradom Pegasus.

U saradnji sa Izdavačkom kućom Heliks poklanjamo vam dva primerka knjige Priče lutalice.
Knjigu možete dobiti ako nam u komentarima ispod ovog teksta, do nedelje 4. decembra, ostavite odgovor na pitanje koju knjigu dugo želite da pročitate, ali stalno odlažete zbog obaveza, drugih knjiga, raspoloženja…
Dobitnike ćemo odrediti slučajnim izborom pomoću aplikacije Random. Knjige šaljemo samo na teritoriji Republike Srbije.


Podelite sa prijateljima:
Share

12 Comments on “PRIČE LUTALICE: poklanjamo vam dva primerka zbirke”

  1. To je definitivno kjniga Kad padne noć, Harukija Murakamija. Imam je već nekoliko meseci i stalno odlažem da nastavim, (pročitala sam samo dvadesetak strana) iako sam u međuvremenu pročitala nekoliko knjiga. 🙂

  2. Vec dugo nameravam da ponovo procitam “Zlatno runo” ali stalno odlazem, sto nije ni cudno imajuci u vidu obimnost dela. Po mom misljenju remek dela, kojem se uvek rado vracam.

  3. “Zločin i kaznu”, bezveze mi je što još nisam, a nikako da odvojim vreme…

  4. Ekovo Fukoovo klatno i nadam se da ću uskoro pronaći vremena i koncentracije za ovo vanvremensko književno remek.-delo.

Comments are closed.