Priče Borivoja Adaševića – Adieu, Belgrade

Novosadska izdavačka kuća Akademska knjiga objavila je zbirku priča Adieu, Belgrade Borivoja Adaševića (1974–2019). Priče je sabrala, zbirku uredila i napomene uz priče napisala Sandra Urban.

Priče Borivoja Adaševića

U zbirci Adieu, Belgrade sabrane su priče Borivoja Adaševića objavljene u književnim časopisima, zbornicima, izborima, antologijama, novinama, u elektronskom časopisu za književnost i jedna pročitana na radiju, a koje nisu našle svoje mesto ni u jednoj od njegovih knjiga priča (Ekvilibrista, Iz trećeg kraljevstva, Iz spiskova prećutanih stvari). One su plodovi kontinuiranog stvaralačkog rada u vremenskom rasponu 1999–2015. godine, periodu umetničkog sazrevanja autora.

Raznolikost tema, motiva i literarnih postupaka, odnosno sposobnost pisca da iz teksta u tekst menja rukopis, odlike su ove zbirke, kao i celokupnog Adaševićevog književnog dela. U čvrstom zagrljaju jednih korica – osim lepote jezika njegove književne radionice kao rezultata celoživotnog istraživanja u domenu izraza i melodičnosti teksta – ovu rasutu prozu drži piščevo interesovanje za čovekovu sudbinu, koju on ispreda pripovedajući na različite načine o ljudskim patnjama, zlu, fatalizmu, stvaralaštvu, ljubavi, smrti i mešanju ovog i onog sveta.

Naslov knjizi dala je jedna od šesnaest priča, tačnije, njena poslednja rečenica, koju izgovara glavni junak umirući u dobrovoljnoj izolaciji i apsolutnoj samoći.

Sandra Urban


Borivoje Adašević rođen je 22. septembra 1974. u Užicu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Živeo i radio u Požegi, gde je i preminuo 15. januara 2019. godine.

Objavio je romane: Krf (2011) i Čovek iz kuće na bregu (2009); i knjige priča: Iz spiskova prećutanih stvari (2018), Iz trećeg kraljevstva (2006) i Ekvilibrista (2000).

Proza mu je prevođena na engleski, francuski, mađarski, albanski i grčki jezik.

Dobitnik je stipendije Fonda Borislav Pekić, 2007, za projekat romana Krf i nagrade za urbanu kratku priču na konkursu BAP 2000 (Balkan association of publishers), 2001, u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share