Priča o matematičkom geniju koji je promenio svet

Izdavačka kuća Heliks predstavlja novu knjigu poznatog matematičara Kita Devlina, “U potrazi za Fibonačijem”.
Ovaj brilijantni matematičar će u narednim danima održati seriju predavanja u nekoliko gradova Srbije.
Godine 2000. Kit Devlin je započeo istraživanje života i zaostavštine srednjovekovnog matematičara Leonarda iz Pize, poznatijeg kao Fibonači, čija knjiga Liber abbaci (“Knjiga o računu”) doslovno utiče na živote svih nas. Mada čuven po Fibonačijevim brojevima – iako ih, kako se ispostavilo, nije on otkrio – njegov najveći doprinos je u tumačenju matematičkih ideja koje je umeo da prikaže tako da ih svako razume. Fibonačijeva knjiga je uvela 1202. godine savremenu aritmetiku u Zapadni svet. Pa ipak, Fibonači je ubrzo nakon svoje smrti bio zaboravljen, a istinsko priznanje za to postignuće dobio je tek šezdesetih godina XX veka.
“U potrazi za Fibonačijem” je Devlinov očaravajući prikaz iz prve ruke desetogodišnjeg nastojanja da ispriča Leonardovu priču.
Leonardo iz Pize pomogao je da Zapad ponovo postane kolevka nauke, tehnologije i trgovine ali je, uprkos tome, nestao s istorijske pozornice. Ova knjiga je Devlinov pokušaj da ponovo otkrije tog zaboravljenog genija.
Kit Devlin je profesor matematike na Univerzitetu Stanford i suosnivač i predsednik obrazovno-tehnološke kompanije Brain-Quake, koja se bavi razvojem video-igara za učenje matematike. Između ostalog, napisao je i knjige “Matematički gen” i “Nedovršena igra”. Živi i radi u Kaliforniji.
Podelite sa prijateljima:
Share