Prepiska Crnjanskog i Tartalje u Udruženju Adligat

Iz Londona, u kom je u to vreme bio još u emigraciji, Miloš Crnjanski (1893-1977) je tokom 1958. i 1959. vodio do sada nepoznatu prepisku sa istaknutim dečjim piscem Gvidom Tartaljom (1899-1984). Povod je bio objavljivanje znamenite knjige Crnjanskog “Itaka i komentari” u “Prosveti” u biblioteci “Brazde”, gde je urednik bio Tartalja.

Tih 12 pisama Crnjanskog, kao i osam odgovora Tartalje sada su prvi put pred očima javnosti jer ih je Tartaljin sin, poznati i omiljeni univerzitetski profesor (u penziji) Ivo Tartalja (1930) darivao Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”. Sačuvane su i originalne koverte u kojima su stigla iz Londona. U okviru ovog udruženja, na čijem je čelu Viktor Lazić, otvoreni su Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

U razgovoru za “Novosti” Ivo Tartalja kaže da se prepiska najvećim delom odnosi na lektorska i redaktorska pitanja, ali se može videti i bojazan od mogućih cenzora. Naime, u nekoliko navrata Gvido Tartalja napominje kako ne dobija sva pisma iz Londona i na jednom mestu nagovara Crnjanskog da se vrati u Jugoslaviju. Crnjanski mu na to odgovara: “Prema tonu Vaših pisama mislim da Vi nemate pojma o tome kako ja živim. I bolje. The rest is silence (‘Ostalo je ćutanje’)”.

Tim povodom Tartalja je zabeležio: “Ni onda ni docnije, nikada nisam, s obzirom na ono što je posle usledilo, objasnio sebi pravi smisao tih njegovih reči”.

– Crnjanski i moj otac pripadali su istoj generaciji pisaca. Iz njihove prepiske se može videti kako je početni službeni ton prerastao u prijateljski. Najpre su se oslovljavali sa “gospodine”, a zatim samo imenom – kaže Ivo Tartalja.

Pisma je, inače, Tartalja poklonio podstaknut čitanjem knjige “U srcu Sumatre”, koju je napisao Viktor Lazić, još kao student, duboko inspirisan poezijom Crnjanskog. Zbog toga je i iznenada otputovao u Indoneziju, noseći sa sobom zbirku “Lirika Itake” i želeći da, na simboličan način, omogući omiljenom pesniku “putovanje” ostrvom na kojem, inače, nikada nije bio.

SRBIJA MEĐU KNjIGAMA

Krajem prošle godine udruženje “Adligat” pokrenulo je časopis u štampanom i elektronskom obliku, “Srbija među knjigama”. U njemu će biti detaljno opisane sve knjige i rukopisi koje ova institucija poseduje i čuva od zaborava.

Izvor: Večernje novosti

Podelite sa prijateljima:
Share