Preminuo teoretičar i istoričar književnosti Ivo Tartalja

5. novembra 2020. u Beogradu preminuo je Ivo Tartalja, teoretičar i istoričar književnosti, dugogodišnji profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ivo Tartalja
Ivo Tartalja. Foto: Viktor Lazić

Ivo Tartalja je rođen 1930. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu („Vuk Karadžić“) i gimnaziju („I muška“). Diplomirao je i doktorirao (1961) na Filozofskom fakultetu (filozofska grupa) Univerziteta u Beogradu. Radio je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog, potom Filološkog, fakulteta od 1955. do penzionisanja 1995. godine.

Pored redovne nastave na Fakultetu izvodio je tečajeve za postdiplomsku nastavu u Beogradu, Novom Sadu i Prištini. Po više semestara takođe je održavao nastavu iz teorije književnosti na novoosnovanim fakultetima u Nišu i Kragujevcu. Od osnivanja Instituta za književnost i umetnost (najpre Centra za teoriju književnosti i umetnosti) radio je u ekipi osnivača i više godina kao referent za estetiku (1960-1968).

Osim velikog broja eseja i studija, kao posebna izdanja, objavio je knjige: Počeci rada na istoriji opšte književnosti kod Srba (1964), Đure Daničića lekcije iz estetike (1968), Pripovedačeva estetika, prilog poznavanju Andrićeve poetike (1979), Beograd XXI veka – iz starih utopija i antiutopija (1989), Put pored znakova (1991), Teorija književnosti za srednje škole (prvo izdanje 1998), Do praestetike (2007), Pesma o pesmi (2013).

Priredio je za štampu Studije i kritike Ljubomira Nedića, tri knjige Sabranih dela Bogdana Popovića (O umetnosti i stilu, Književna teorija i estetika, Listići i drugi članci), i knjigu Vojina Rakića Bogdan Popović iz razgovora davnih. Uređivao je zbornike naučnih radova, radio je kao sekretar Odbora za kritička izdanja SANU (1972-1975), kao član uredništva biblioteke „Književna misao“ Srpske književne zadruge, edicije „Srpska književna kritika“ Instituta za književnost, kao i u redakcijama periodičnih publikacija.

Dobitnik je više uglednih priznanja, nagrade „Đorđe Jovanović“ za najbolju književnokritičku i esejističku knjigu u 2013. (Pesma o pesmi), nagrade „Mladen Leskovac“ (2015) Matice srpske za celokupno naučno delo iz oblasti istorija srpske književnosti, kao i priznanja „Zlatna srpska književnost“ (2014) koje fondacija „Aleksandar Arnautović“ dodeljuje za izuzetan doprinos proučavanju srpske književnosti.

Bio je član Srpskog književnog društva. Bio je počasni član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u kojem se nalazi i porodična Zbirka porodice Tartalja.

Podelite sa prijateljima:
Share