Preminuo Slaviša Radovanović – Car

U 68. godini života, posle kraće i teške bolesti preminuo je srpski književnik i prosvetni radnik Slaviša Radovanović – Car.

U periodu od 1992. godine do danas objavio je veliki broj romana, od kojih treba pomenuti Kiše nad izvorima, A, B, Vukovar, Lek za bolesne oči, A, B, Vukovar Kraj azbuke, Salašar, Čiča Gorio beogradski, Očuh, Legenda o Balzakovom selu, Sedmo silovanje, Zemunica u Ajndhovenu, Život po La Rasfukou, Minsko polje, Traži se kralj na francuskim naslovnim, Lepenko među Srbima (za decu), Ciganski sud, Istoričar, Đinđuve i karike vremena (za decu). Ove godine u štampu je ušao njegov roman Trapez.

Bio je prvi laureat nagrade “Miroslav Dereta”, za roman Francuska kutija šibica (2006). Ovo delo  bilo je svrstano u deset najčitanijih knjiga po Večernjim novostima. Dobitnik je i više nagrada za kratku priču i satiru.

U našem društvu, poznat je i kao dramski pisac. Njegova komedija Metar i po do Cezara u režiji Vesne Stanković, i danas je najgledanija komedija u pozorištu “Slavija” u Beogradu, sa više od 150 izvođenja.

Njegova pripovetka Plavi šlemovi objavljena u NIN-u svrstana je u Antologiju najboljih antiratnih propovedaka.

Istakao je se i kao prevodilac sa francuskog na srpski. Između ostalog preveo je pesme koje je na francuskom napisala Milena Pavlović-Barili. Radio je i kao lektor srpskog jezika u Parizu. Radio je kao profesor francuskog jezika i bio je jedan od najaktivnijih prosvetnih radnika u Požarevcu i u okolini. Poznat je i kao afirmator svog sela Prugova, o kome je priredio i monografiju. Sahrana Slaviša Radovanovića – Cara obaviće se 01. novembra 2018. u 14 h na groblju u njegovom rodnom Prugovu međ “Moravske vrbake”.

Podelite sa prijateljima:
Share