Preminuo pesnik, prevodilac i esejista Kolja Mićević

Kolja Mićević

U utorak 17. novembra 2020. godine u Banjaluci je preminuo Kolja Mićević, pesnik, prevodilac, muzikolog, esejista.

Rođen je 1941. u Banjaluci, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je studije Opšte književnosti u Beogradu. Živeo je i radio kao samostalni umetnik u Banjaluci, Beogradu i Parizu.
Kao plodotvoran stvaralac, ostavio je bogat, raznovrstan i veoma značajan opus.

Prevodio je poeziju, uglavnom s francuskog, povremeno i sa drugih jezika, slovenačkog (France Prešern), engleskog (Edgar A. Po Celokupne pesme na srpski, devet verzija „Gavrana“ na francuski), španskog (Federiko G. Lorka), italijanskog (Dante Aligijeri Komedija i Vita nova…). Preveo i objavio sve velike i minorne francuske pesnike u osam antologija i tridesetak knjiga od Trubadura do Stefana Malarmea i Pola Valerija: prevode Trubadura, Fransoa Vijona, Šarla Orleanskog, Morisa Seva, Žana de La Fontena, Viktora Igoa, Žerara de Nervala, Stefana Malarmea, Žila Laforga, Pola Valerija, Gijoma Apolinera…

Sa srpskog na francuski je preveo: Antologiju poezije jugoslovenskih pesnika, Les saluts slaves, od 1800. do 1900.

Danteovu Božanstvenu komediju preveo je sa italijanskog na francuski.

Objavio je knjige iz muzikologije: Svete, laku noć!, Mocart susreće Skarlatija, Mocart, Zločin Marije Terezije, Lirska istorija muzike, Od Pitagore do Baha, I-IV, Džepna istorija muzike, Od Orfeja do Ljubice Marić, Muzički roman, I-V…

Objavio zbirke pesama na srpskom (Stopa Sna, Stanje Nikoga, Klavirint, Vinovnik, Erosin Melos…) i francuskom (L’Hommealarmé, Lelitdéfait, Monsieurle Serpent…), kao i oglede iz prevodilaštva (Konstante i previdi, Afrička legenda, PRIM. PREV.)

Dobitnik je mnogih značajnih domaćih i međunarodnih književnih i prevodilačkih priznanja među kojima i nagrade: Miloš N.Đurić,1972, za prevođenje, Nagrada beogradskih klokotrista za zbirku Štrik i Šija, Nagrada Stanislav Vinaver, Sreten Marić, Miroslav Antić, Kočićeva nagrada, Vukova nagrada, Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, i Zlatna medalja Francuske akademije,1989. za širenje francuske kulture i jezika.

Bio je član Srpskog književnog društva i Udruženja književnika Republike Srpske.
Bio je počasni građanin Banjaluke, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Podelite sa prijateljima:
Share