Predstavljen roman o norveško-srpskom prijateljstvu „Aurora borealis“

U Biblioteci grada Beograda je 9.4.2023. predstavljen je roman za decu i mlade „Aurora borealis“, spisateljice Marijane Petrović Raić koji govori o srpsko – norveškom prijateljstvu prikazanom kroz uzbudljive avanture i nepredvidive događaje tinejdžera.

Aurora borealis

Kroz mizanscen mistične norveške prirode i same aurore (severna polarna svetlost) koja je i lajtmotiv romana, susreću se dva naroda, dve kulture i dva tradicije. U prvom planu, roman govori o iskrenom i nepokolebljivom drugarstvu punom izazova i iskušenja kroz koja prolaze glavni junaci knjige, Milica i njeni drugari iz Norveške, dok u drugom planu, čitaoci romana postaju svedoci borbe za očuvanje kulturne baštine u oblasti likovne i primenjene umetnosti koje oslikavaju bogato i raznovrsno iskustvo autorke knjige i predstavljaju njen lični doprinos kulturi.

„Ideje za moje romane, kao i priče za decu nastaju spontano, u dahu, a misija koje me vodi kroz moja tri romana koja čine trilogiju, jeste borba za iskreno i pouzdano prijateljstvo među mladima i njihovu međusobnu podršku. Aurora, u mom romanu, predstavlja metaforu ‘noćne duge’ koja, kada je ugledamo, ispunjava naše želje. Mojim junacima se ostvarila želja, da stvore i održe prijateljstvo oba naroda“ – ističe autorka knjige.

Uzbudljivi događaja mladih Norvežana i naše devojčice Milice, povezuju ih u čvrstvo prijateljstvo, koje odoleva razlikama u tradiciji, kulturnom miljeu i mentalitetu. Tokom romana, zahvaljujući mladima, stvaraju se i čvrste veze između njihovih roditelja, za koje, u užurbanoj svakodnevici, odrasli skoro nemaju vremena.

Čitajući Auroru Borealis osećate lakoću, uživate u predelima, a ponekad i ‘pokrijete oči’, i vireći kroz prste prelazite napete scene navijajući za glavne junake. Autorka knjige svojim veštim načinom na koji kroji priču vraća i starije čitaoce u taj najlepši period bezbrižnog odrastanja, pun emotivnog naboja, čiste životne radosti i iščekivanja.“ Upravo sa raznovrsnošću književnih žanrova naša izdavačka tendencija je da postanemo i ostanemo ‘izdavač za celu porodicu’. Navika čitanja se stiče u najranijem uzrastu, uz slikovnice koje zovu na pokret i igru, a kasnije kroz avanturističke priče koje mladom čitaocu zagolicavaju maštu i uvode ga u svet knjiga, nepreživljenih događaja, još uvek neposećenih zemalja.

Neva Saravija

O romanu „Aurora Borealis“, pored autorke, govorile su Branislava Marković, magistarka književnosti, dr Nataša Ristivojević Rajković, docentkinja na grupi za skandinavistiku, Filološkog fakulteta u Beogradu, Neva Saravija, glavna urednica u Čigoja štampi. Odlomke iz knjige čitala je Milena Drakulić, maturantkinja gimnazije Sveti Sava, a događaj je moderirala Danijela Pantić Conić, magistarka teorije umetnosti i medija.

Marijana Petrović Raić, profesor likovne kulture, diplomirala je na Odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radno iskustvo sticala je kao profesor likovne kulture u VI beogradskoj gimnaziji, kao kustos i viši kustos za savremenu primenjenu umetnost u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu (1995-2006) gde je organizovala mnogobrojne izložbe za domaće i strane umetnike. Od 1996. godine njena ljubav prema umetnosti dobila je novi izražaj u pisanoj reči i književnosti kada počinje da radi tekstove iz istorije umetnosti u stručnim časopisima, dnevnim i periodičnim novinama, a potom i da piše romane za decu.

Aurora borealis
Marijana Petrović Raić. Foto: Čigoja štampa

Godine 2006. osnovala je Studio Ars Nuovo/Ars Nuovo, za edukaciju i promociju iz oblasti opšte kulture i umetnosti, a od 2019. godine objavljuje priče i romane za mlade.

Ljubav prema pisanoj reči donela joj je mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su najznačajnije: nagrada „Pavle Vasić” (2004) za studijski tekst i najbolju izložbu „Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976), skice za portret (Muzej primenjene umetnosti, Beograd) u organizaciji ULUPUDUS-a i Univerziteta umetnosti, III Nagrada na 63. nagradnom konkursu za radove sa jevrejskom temom (2019), za rad “Bele ruže plove Begejom” i nagrada izdavačke kuće „Klett“ (2020-2021) na konkursu četvrtog Čitalačkog maratona.

Podelite sa prijateljima:
Share