Predstavljanje romana francuskih autora u okviru projekta IDENTITETI

Knjige. Foto: flickr.com/bagelmouse
Knjige. Foto: flickr.com/bagelmouse

U utorak 22. decembra 2015. u 18:30 časova u Francuskom institutu (Beograd, Knez Mihailova 31) biće predstavljena dva romana francuskih autora, Marka Digena i Lorans Plazne, u izdanju Heliksa (2015) i u prevodu Jelene Stakić.

Oficirska soba, Marka Digena, realistična je i sugestivna priča o francuskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preživeli užasna ranjavanja. Dok lekari u pariskoj vojnoj bolnici ulažu velike napore da im zaleče rane, oni nastoje da povrate dostojanstvo i veru u život. Roman prvenac ovog autora o hrabrosti, stradanju, strahu i nadi doživeo je uspešnu filmsku ekranizaciju. Ljubav sama, roman spisateljice Lorans Plazne, priča je o neobičnoj devojci iz više klase koja odrasta bez majke i uz otuđenog oca. Veza s mnogo starijim muškarcem uzdrmala je njenu krhku prirodu, a borba između potčinjenosti društvenim stegama i žarke želje da ne obuzdava svoju intelektualnu žeđ život su joj ispunili gorkom patnjom i obeležili tragičnim događajima. Autorka Lorans Plazne dobila je za ovaj roman prestižnu Evropsku nagradu za književnost.

Dva romana koja će biti predstavljena u utorak, deo su izdavačkog projekta “Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti”, čije je objavljivanje kroz program Kreativna Evropa pomogla Evropska komisija za podršku sektorima za kulturu i medije (EACEA).

O romanima, književnom prevođenju i značaju Evropske nagrade za književnost u promovisanju kulture evropskih zemalja govoriće: Jelena Stakić, Jelena Lengold i Gojko Božović.

Podelite sa prijateljima:
Share