Predstavljanje romana “Dignuto sidro” Rastislave Šejić

Roman Dignuto sidro Rastislave Šejić (Kornet, 2022) biće predstavljen u Srpskom književnom društvu, Francuska 7, u četvrtak, 23. 2. 2023. u 19 časova.

Dignuto sidro

O knjizi razgovaraju: Rastislava Šejić, autorka, dr Igor Perišić, književni kritičar, Aleksandar Dunđerin, pisac i kritičar, Marina Mirković, urednica i Pavle Ćosić, moderator.

Dignuto sidro je epistolarni roman pisan u formi bogate imejl prepiske između Ljudmile, spisateljke koja se privremeno nalazi u Budimpešti, i Vladimira, glumca i člana plesne trupe u Beogradu. Ona je u Mađarskoj na mršavoj stipendiji i piše svoj drugi roman, a on je zvezda u usponu alterantivne glumačke scene.

Na jednoj ravni pratimo razvoj njihove intelektualne i emotivne veze, kroz sve čari i zamke modernog života. Na drugoj ravni pratimo u odlomcima razvoj njenog književnog dela – o otkrivanju porodične sage kroz četiri generacije predratnih beogradskih trgovaca i industrijalaca. Na trećoj ravni ispreda se priča o životu i porodičnoj tradiciji Budimpešte, kroz građansku porodicu, čiji je zet naše gore list, u kojoj junakinja povremeno prijateljski čuva decu.

Kao putopisnu epizodu delimo iskustvo turneje pozorišne trupe po gradovima regiona i interakciju glavnih junaka koji dele iskustvo bekstejdža. U organski postavljenoj paralelnoj radnji idemo na još nivoa i platformi, ali se zadržavamo na ljudima, složenim i snažnim ličnostima različitih epoha, građanima sveta, koji preokreću tokove radnje i istorije, lične i opšte, pre svega intelektualno uzbudljive.

„U „Dignutom sidru“ vidimo „očeve i oce“ tzv. narodnih neprijatelja da bi se na tom fonu uvela opet selenićevska tema dvojnog porekla i sudara kultura, što je takođe posledica revolucionarnih intervencija na ličnim sudbinama i geografske diseminacije građanskih poraza, čime autorka na nekonvencionalan način reinterpretira čvorišne tema tzv. građanskog romana. U takav formalni kontekst inkorporiran je žanr porodične sage u nastajanju, koji jeste primerno stilski ostvaren i mimetički promišljen. Na tom planu prepliću se priče četiri generacije beogradske i budimpeštanske građanske klase. Očigledan je autorkin talenat za pripovedanje događaja“ – rekao je dr Igor Perišić povodom romana Dignuto sidro.

Podelite sa prijateljima:
Share