Predstavljanje nove edicije Mali Arhipelag na Sajmu knjiga

Nova edicija Arhipelaga, knjige za decu i mlade, doživljava sajamsku premijeru.

Pored velikog interesovanja posetilaca Sajam knjjiga i medija, Arhipelag organizuje i premijerno predstavljanje edicije Mali Arhipelag u četvrtak 26. oktobra na Platou Laze Kostića (Hala 1A) s početkom u 14 časova.

U razgovoru o ediciji Mali Arhipelag učestvuju poznati kanadski pisac Dejvid Homel, čiju je knjigu Putujući cirkus Arhipelag upravo objavio u novoj ediciji, prevodilac Vesna Roganović, Jovana Nožinić, ilustratorka knjige Jelene Rosić Babicino unuče, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelag.

– Posle deset godina rada, Arhipelag je pokrenuo novu ediciju Mali Arhipelag. Zamišljen kao serija knjiga za decu i osetljive, Mali Arhipelag nije samo nova edicija nego i čitava jedna nova celina u našem izdavačkom programu. Samim tim to je i nova avantura u koju se upuštamo s najboljim namerama, svesni izazova, ali i uvereni da je to put do novih čitalaca. Prirodno je da godine rada na promovisanju i zastupanju vrednosti vrhunske književnosti i humanistike produžimo i na predstavljanje knjiga za decu i mlade. Nadam se da će te knjige čitati i njihovi roditelji.

Nismo se zadovoljili samo postojećim čitaocima, želimo da učestvujemo u stvaranju novih čitalaca. Objavljivanje novih knjiga za decu i mlade predstavlja jedan od najboljih način za promociju čitanja. Svako od nas među knjigama koje su ga najviše oblikovali i koje najradije pamti nosi barem jednu knjigu za decu i mlade. Takve knjige nastaju i danas, potražimo ih zajedno. Tako je nastao Mali Arhipelag – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

U okviru programa Školskog dana Arhipelag će na svom štandu predstaviti knjige za lektiru u izdanju Arhipelaga, kao i programsku akciju Biblioteka za škole u okviru koje ova izdavačka kuća već godinama intenzivno sarađuje sa školskim bibliotekama u Srbiji.

Putujući curkus Dejvida Homela u ediciji Mali Arhipelag

Dejvid Homel, nagrađivani kanadski romansijer, scenarist, novinar i prevodilac s francuskog jezika, gost je Arhipelaga na 62. Beogradskom Sajmu knjiga.

Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo.

Na srpskom jeziku upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u novoj ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag, njegov roman Putujući cirkus, koji je napisao zajedno s poznatom kanadskom ilustratorkom Meri Luiz Gej.

Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.

Homel je samostalni novinar od kraja sedamdesetih. Najviše je sarađivao sa magazinom Quill & Quire i s Radio Kanadom. Njegovi novinski tekstovi objavljivani su u vodećim listovima i magazinima u Francuskoj, Meksiku, Nemačkoj, SAD. Od 1999. stalni je kolumnista lista La Presse.

Homel predaje kreativno pisanje na Departmanu za engleski jezik i književnost, kao i prevođenje na Departmanu za francuski jezik i književnost Univerziteta Konkordija.

Pored knjiga koje su privukle veliku pažnju čitalaca, Homel je i autor nekoliko dokumentarnih filmova. Dejvid Homel živi u Montrealu.

Tokom boravka u Beogradu Homel je u utorak imao promociju srpskog izdanja svog romana Putujući cirkus. Istog dana Homel je održao i predavanje studentima anglistike na Filološkom fakultetu u Beogradu.

U četvrtak 26. oktobra, Homel će učestvovati u sajamskoj premijeri edicije Mali Arhipelag.

Podelite sa prijateljima:
Share