Predstavljanje knjige „Varoška legenda III: Neman”

U četvrtak, 17. novembra u 19 časova u Biblioteci grada Beograda biće predstavljena knjiga Varoška legenda III: Neman Tajane Poterjahin (Dereta, 2022).

Varoška legenda III

O knjizi Varoška legenda III: Neman će govoriti dr Nemanja Dević, dr Lidija Cvetić Vučković i autorka.

U osvit XX veka, Srbija se dramatično menja. Кralj pokušava da uguši stranačke ozlojeđenosti, ali neman je već probuđena… Tražeći osvetu, kapetan Gvozden Avramović stiže u Кraljevo, iz kojeg je nakon ivanjdanskog atentata u pritvor odveden Damjan Uzunski. Istovremeno, u varoš se kao sreski načelnik vraća Maksim Nestorović, rešen da uspostavi red. Ogorčen i nesrećan, opsednut mržnjom prema Damjanu, kobno vezan za njega jednom davno počinjenom nepravdom, Gvozden je spreman da uništi sve oko sebe kako bi naplatio svoj dug. Maksim čini ono što može da sačuva mir u Кraljevu, ali varoš sluti da je načelnikov sukob s novim kapetanom neminovan.

Sudbina Damjana Uzunskog postaće uzrok razdora, a otimanje za njegovu dušu epska borba između dobra i zla. Dok Gvozden i Maksim vode svoj lični rat, iz sutona koji prikriva stare zavade i političke spletke, izdaje, smrti i nepokajane nepravde, Srbija polako tone u mrak…


Tajana Poterjahin (1987, Beograd) diplomirala je etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autorka je romana Mučitelj (Novi književni krug, 2012), Varoška legenda: Prvi sneg (Čigoja štampa, 2017; Dereta, 2021), Varoška legenda: Đavolji tefter (Dereta, 2021). Živi i radi u Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:
Share