Predstavljanje knjige Rumjane Ebert UGLOVI I OVALI

Dvojezično izdanje pesničke knjige Rumjane Ebert (Nemačka) Uglovi i ovali biće predstavljeno u galeriji Artget  (Trg republike 5/I) u utorak, 28. februar u 19:00. Knjigu je prošle godine objavila Akademska knjiga iz Novog Sada, a sa nemačkog su je preveli i prepevali Jan Krasni i Slavica Stojanović. U razgovoru će učestvovati Stevan Tontić, Jan Krasni i autorka, dok će moderator biti Marija Nenezić, a Manja Ristić će izvesti elektro-akustični performans.

Rumjana Ebert je novo ime na književnoj sceni savremene prevedene poezije u Srbiji, ali se njen pesnički svet čitaocu doima poznatim, prisnim i pozivnim.

“Poezija Rumjane Ebert je dnevnik onih koji su od više obala i jezika. Mera sveta, upisana u detinjstvu, postaje etalon kojim čitavog života merimo distance, u nama i oko nas. Iz mog izbledelog detinjstva izranja prazna železnička stanica, dve nove bore smeštaju mi usta u zagrade, beleži pesnikinja. U središtu ove knjige diše duboko lična priča – epistolarni zapis jednog prijateljstva, pripovetka među stihovima. Sve na ovom svetu ima naličje, svačiji život u nekom trenutku jeste izvrnuta rukavica. Uglovi i ovali vode čitaoca kroz arkadijski svet detinjstva u Bugarskoj koji efektom duple ekspozicije godinama kasnije biva preslikan u jednoj sasvim drugačijoj geografiji gde se odvija život Rumjane Ebert.” – rekao je Dragan Velikić povodom ove knjige.

Rumjana Ebert, Uglovi i ovali

Prevodilac knjige, Jan Krasni, smatra: “Bez ograničenja upotrebnog jezika vidi se da poezija, ako to zaista jeste, može biti nezavisna i od kulture i tradicije, te da se tek tada, sasvim lična i zato opšta, nastanjuje u svakoj novoj kući jezika i uređuje je po vlastitoj meri.”

Rumjana Ebert je rođena u Bugarskoj iz koje je 1966. emigrirala u Nemačku. Poeziju objavljuje od 1992. godine u Nemačkoj, Austriji i Bugarskoj, pišući prevashodno na nemačkom jeziku. Objavljuje i eseje o bugarskoj poeziji. Dobitnica je više nagrada i stipendija u Nemačkoj. Na stihove Rumjane Ebert rumunska kompozitorka Violeta Danesku komponovala je muziku. Knjige poezije: “Izlazak u susret”, Minhen, 1992; “Tačke preseka”, Minhen 1996; “Uglovi i ovali”, Celovec, 2013, dvojezično izdanje na bugarskom i nemačkom, Ruse, 2015.

Podelite sa prijateljima:
Share