Predstavljanje knjige pesama Ane Ristović RUKE U RUKAMA

knjige pesama Ane Ristović

Promocija knjige pesama Ane Ristović Ruke u rukama biće održana u petak 28. februara u 19 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd).

O knjizi će razgovarati Tamara Krstić, Gojko Božović i Ana Ristović. Program uređuje i vodi: Mirjana Mitrović.

Njih je najviše. Onih koji
mere prag tuđe izdržljivosti
i svaki put čine isto:
fen, uključen u struju,
bacaju u kadu
u kojoj se kupaju ideje.
I, pomoći nema.

Nova pesnička zbirka Ane Ristović već naslovom Ruke u rukama ukazuje ne samo na potrebu za dijalogom, već i na potrebu da se postigne sporazum sa svetom koji se menja. Kamerne situacije svakodnevice (kancelarijska ruža, stolice iz predsoblja, prodavnica mobilnih telefona) dovode lirski subjekt do spoznaje “sasvim svakodnevnih slabosti”.

Ana Ristović (5. 4. 1972, Beograd) završila je srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dobitnica je “Brankove nagrade”, nagrade “Branko Miljković” i nagrade Sajma knjiga u Igalu, nemačke nagrade “Hubert Burda Preis” za mladu evropsku poeziju, nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”, kao i “Disove nagrade”.

Knjige pesama: Snovidna voda (1994), Uže od peska (1997), Zabava za dokone kćeri (1999), Život na razglednici (2003), Oko nule (2006), P. S. (izabrane pesme, 2009), Meteorski otpad (2013), Nešto svetli (izabrane i nove pesme, 2014).

Pesme su prevođene na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija, a pojedinačne knjige su joj prevedene na nemački, slovenački, slovački i mađarski jezik. Prevodi sa slovenačkog. Tokom 2018. i 2019. boravila je u Berlinu, u okviru jednogodišnje rezidencijalne stipendije, koju dodeljuje nemačka organizacija DAAD.

Podelite sa prijateljima:
Share