Predstavljanje knjige Bojana Jovića u Atrijumu NBS

22. decembra 2022. godine, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće predstavljena knjiga “Manconijevo zaveštanje” Bojana Jovanovića (Dereta, 2022).

knjige Bojana Jovića

U programu će učestvovati prof. dr Jelena Đorđević, Marija Šimoković, Anđelka Cvijić i dr Bojan Jovanović, najavili su iz Narodne biblioteke Srbije.

U knjizi Manconijevo zaveštanje antropologa Bojana Jovanovića problematizuju se primeri onoga što je nastalo u istorijskom i postistorijskom prostoru i vremenu: svet se otima od vrednosti kao zamor od potrage za otkrićima, samootkrićima i dostignućima.

Veliki iskorak ka stvaranju novog ujedno je i čovekov otklon od dotadašnjeg sveta, pa se i njegov položaj određuje postojanjem u međusvetu.

Pre nego što bude prinuđen da se obuzda kako ne bi samom sebi naneo najveće zlo, čovek nastoji da preispita sve mogućnosti svog samopotvrđivanja. To preispitivanje se odvija u ravni novih tehnoloških sistema, koji pametnim proizvodima poput kompjutera, tableta i mobilnih telefona omogućuju korisniku brzo informisanje, uvid u dosadašnje civilizacijske domete, upoznavanje drugačijih iskustava i korišćenje brojnih usluga u kupoprodajnim relacijama.

Korišćenje svih tih prednosti pretpostavlja da je pojedinac dobrovoljno postao deo moćnih sistema, a cena njegove iluzije da ima svet na dlanu i da može da kontroliše sopstveni život jeste stvarna kontrola koju nad njim imaju ti sistemi.

Podelite sa prijateljima:
Share