Predstavljanje knjige BESKUĆNIK Namika Kabila

U petak 26. aprila u 19 časova u knjižari Zenit Books (Njegoševa 24, Novi Sad) biće predstavljena knjiga Beskućnik Namika Kabila.

Sa autorom će razgovarati Ivan Milenković, filozof i književni kritičar.

U autobiografskom romanu Beskućnik (Akademska knjiga, 2023) Namik Kabil postavlja univerzalno i intimno pitanje, gde nam je kuća, u Trebinju, Minhenu, Sarajevu ili tamo gde se rado vraćamo. To pitanje dobija novi zamah kada sećanja počinju da blede i kada želimo da podvučemo neke važne crte u životu.

Autorova kuća postaje glavna junakinja nostalgične i nežne, ali istovremeno i bolne i tužne pripovesti o ljubavi, porodici, besmislenosti rata, dramatičnim selidbama, o gubicima, prijateljstvima, sećanju… Ona se pretvara u posebnu pozornicu, u neku vrstu sabirnog centra kroz koji se, kao na filmu, smenjuju scene života koji je nestao zauvek. 

Namik Kabil je filmski reditelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog, i za igrani film Kod amidže Idriza. Njegov dokumentarni film Informativni razgovori dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a posle i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film Čuvari noći, za koji je napisao scenarij i režirao ga, imao je 2008. godine svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana Sam, Amarcord, Isijavanje i Yesterday, kao i nekoliko drama. Živi u Sarajevu.

Podelite sa prijateljima:
Share