Predstavljanje 55. Disovog proleća u SKD

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” već tradicionalno u poslednjoj nedelji maja organizuje predstavljanje manifestacije Disovo proleće u prostoru Srpskog književnog društva u Beogradu, Francuska 7.

Ove godine, u ponedeljak 21. maja u 12 časova povodom završnih, 55. svečanosti Disu u čast, Biblioteka će predstaviti ovogodišnje laureate Disove nagrade, Nagrade Mladi Dis, Nagrade za esej o Disu, kao i izdanja 55. Disovog proleća: knjigu pesama laureata Disove nagrade Đorđa Nešića pod nazivom „Sunce i led”, 49. broj časopisa „Disovo proleće“ i katalog izložbe „Dim i prašina”, autora mr Marijane Matović.

U programu učestvuju: Đorđe Nešić, dobitnik Disove nagrade za 2018. godinu, prof. dr Radivoje Mikić, predsednik žirija za Disovu nagradu, prof. dr Predrag Petrović, predsednik žirija za nagradu Mladi Dis, nagrađeni autori na konkursima 55. Disovog proleća, kao i dr Bogdan Trifunović, direktor manifestacije Disovo proleće i Marija Radulović, kulturno-obrazovna i izdavačka delatnost Biblioteke.

Program uređuje i vodi Dejan Simonović.

Đorđe Nešić (1957, Bijelo Brdo kod Osijeka) u književnost je ušao 1985. godine, objavivši knjigu Crv sumnje u jabuci razdora, i do danas je objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju. Naime, živeći u sasvim specifičnim okolnostima, a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine. Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države – saopštio je žiri za dodelu Disove nagrade.

Podelite sa prijateljima:
Share