Predlozi IK DERETA za Sajam knjiga 2022.

Izdavačka kuća Dereta izdvojila je za predstojeći Međunarodni sajam knjiga u Beogradu nekoliko izdanja koja predlaže čitaocima.

DERETA za Sajam knjiga

Iz ovogodišnje produkcije izdvajaju se dela Dejmona Galguta. Roman Obećanje, dobitnik Bukerove nagrade za 2021, duboka je meditacija nad Južnom Afrikom. Ovo delo, koje se bavi značajnim i aktuelnim temama, u sebi nosi književni duh Virdžinije Vulf i Džejmsa Džojsa. Roman U nepoznatoj sobi, koji se našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu 2010, snažna je trodelna priča o odnosu između putovanja, ljubavi i rastrzanosti.

U okviru književne edicije „XX vek“, u kojoj se objavljuju dela koja su u svetu već kanonizovana kao klasici, ali dosad nisu prevođena na srpski ili nisu dobijala zasluženu pažnju književne kritike, Dereta predstavlja prvi prevod na srpski jezik Kazancakisovog remek-dela Zorba: život i narav Aleksisa Zorbe. Domaću čitalačku publiku ova izdavačka kuća upoznaje i sa autobiografskim memoarima Vladimira Nabokova Pričaj, sećanje!, kao i sa novim, redigovanim izdanjima romana Glavna ulica, nobelovca Sinklera Luisa, jednom od prekretnica u američkoj književnosti, i Ispod vulkana, Malkoma Laurija, remek-delom engleske književnosti XX veka.

DERETA za Sajam knjiga

U biblioteci „Tragom klasika“ Dereta je pripremila novo izdanje kultnog romana Rejmona Kenoa Caca u metrou, u ingenioznom prevodu Danila Kiša, kao i Sanjarije usamljenog šetača, svedočanstvo o obožavanju prirode, samoće, tišine i izolacije, filozofa Žan-Žaka Rusoa.

Ljubiteljima biografija zanimljiva će biti priča o Lukreciji Bordžiji, autorke Marije Belonči, koja uspeva da razbije mit o jednoj od najoklevetanijih žena u istoriji čovečanstva, kao i Dama u zlatnom: neobična priča o remek-delu Gustava Klimta, Portretu Adele Bloh-Bauer, En Mari OʼKonor.

Delo Srpski srednjovekovni grbovi, Nikole Giljena, nezaobilazno je štivo za sve koje zanimaju srednjovekovna srpska istorija i heraldika. Iz pera nedavno preminulog estetičara i filozofa kulture Sretena Petrovića nastao je poslednji deo svojevrsne trilogije o stanju savremene umetnosti i estetike, Estetika i progres, a Manconijevo zaveštanje Bojana Jovanovića knjiga je antropoloških ogleda iz savremene kulture.

I ove godine Dereta je pripremila naslove popularnih savremenih autora: Sve će biti savršeno, novi hit Lorenca Maronea, autora bestselera Sitnice koje život znače, Nevidljivi život Euridisi Guzmao, feministički prvenac Marte Batalje, koju kritičari porede sa Elenom Ferante, Pčelinji žamor Sofije Segovije, hipnotički meksički roman o trijumfu, tragediji i magiji, kao i roman Sanjar ruskog autora Vladimira Čugunova. Epska istorijska avantura Koljačeva kći, Janiva Ickoviča, spoj je Violiniste na krovu i Kventina Tarantina, a čitaocima će biti zanimljiv i Anđeoski vrt, Dejvida Hjusona, uzbudljiv istorijski triler o mračnoj prošlosti ratne Venecije. Još jedan aktuelni hit iz Deretine produkcije svakako je i roman U dubini duše: lični dnevnici Logana Mauntstjuarta, Vilijama Bojda, ispovest čoveka koji je zahvaćen svakom pošasti XX veka.

Ljubiteljima domaće književnosti interesantna će biti istorijska drama o sudbini Srbije ‒ trilogija Tajane Poterjahin Varoška legenda: Prvi sneg, Đavolji tefter i Neman, a za čitaoce koji više vole savremene teme izdvajamo Krug dvojke Maše Rebić i Moj život s Begbedeom, Biljane Willimon.

Najmlađi čitaoci imaće priliku da nabave nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: Dnevnik šonjavka 15 – Rizičan poduhvat, Roli Džeferson i njegova veoma prijateljska avantura, kao i Nezgode Maksa Kramblija 2: Haos u osnovnoj školi.

Kompletnu ponudu Derete možete pogledati na >> sajtu ove izdavačke kuće

Druženje sa autorima

Posetioci Deretinog štanda u areni Hale 1 imaće priliku da se druže sa piscima Igorom Marojevićem i Tajanom Poterjahin. U petak 28. oktobra od 17 do 18 časova, Tajana Poterjahin potpisivaće trilogiju Varoška legenda. U subotu 29. oktobra od 14 do 15 časova, Igor Marojević, promovisaće knjige Sve za lepotu i Ostaci sveta.

Podelite sa prijateljima:
Share