Predavanje Keneta Goldsmita u Novom Sadu

Pisci_Kenneth_Goldsmith
Kenneth Goldsmith. Foto: kuda.org

Centar za nove medije_kuda.org iz Novog Sada i Multimedijalni institut mi2 iz Zagreba, organizuju u utorak 16. jula predavanje Kennetha Goldsmita. Tema o kojoj će urednik UbuWeba govoriti jeste koncept ne-kreativnog pisanja, tačnije koja je uloga konstrukcije i koncepcije teksta u odnosu na rezultat samog teksta – naročito u digitalnom okruženju. Predavanje će se održati u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Petra Bojovića 13, Novi Sad) u 20h u okviru događaja Arhiva/Živa Arhiva/NeArhiva.

Da li tehnike za koje se može reći da tradicionalno ne pripadaju književnosti, poput postupaka iz sveta računara – word processing, databasing, identity ciphering i intenzivno programiranje – mogu da inspirišu novo izumevanje pisanja? Internet i digitalno okruženje predstavljaju novi izazov za pisce i priliku da se ponovo promisli kreativnost, autorstvo i njihov odnos prema jeziku. Suočeni sa ogromnom količinom tekstova i jezika, pisci imaju mogućnost da naprave korak dalje od pisanja novog teksta i da sprovode, raščlane, apropriraju i ponovo konstruišu one koji već postoje.

U objašnjenju koncepta ne-kreativnog pisanja, što je takođe naziv popularnog kursa koji predaje na Univerzitetu u Pensilvaniji, Goldsmith iščitava rad pisaca koji praktikuju ovaj izazov. Ispitujući širok spektar tekstova i tehnika, uključujući upotrebu Google pretraživača za pisanje poezije, aproprijaciju svedočenja na sudu i mogućnost robotske poetike, Goldsmith povezuje takav rad sa praksama koje datiraju s početka XX veka. Pisci i umetnici kao što su Walter Benjamin, Gertrude Stein, James Joyce i Andy Warhol opredmetili su etos u okviru kojeg je konstrukcija ili koncepcija teksta podjednako važna kao rezultat samog teksta. Proširujući ovu tradiciju na digitalno okruženje, ne-kreativno pisanje nudi nove načine promišljanja identiteta i značenja.

Kenneth Goldsmith je pesnik i osnivač i urednik arhive za avangardnu umetnost UbuWeb. Predaje Poetiku i poetske prakse na Univerzitetu u Pensilvaniji. U periodu od 1995. do 2010. godine, vodio je radijsku emisiju na WFMU. Objavio je deset knjiga poezije: Fidget (2000), Soliloquy (2001) i Day (2003) i Goldsmithovu američku trilogiju, The Weather (2005), Traffic, (2007) i Sports, (2008). Autor je knjige eseja, Uncreative Writing: Managing Language in a Digital Age (2011). Kao urednik, objavio je I’ll be Your Mirror: The Selected Andy Warhol Interviews (2004) i ko-urednik je publikacije Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing (2011). Ove godine njujorška MoMA proglasila ga je svojim prvim pjesnikom laureatom.

U okviru ovog gostovanja, predavanje Kennetha Goldsmitha biće održano u Zagrebu, u Klubu mama Multimedijalnog instituta mi2, u četvrtak, 18.07.2013. u 19h.

O ne-kreativnom pisanju: https://chronicle.com/article/Uncreative-Writing/128908/

Više o dvodnevnom programu Arhiva/Živa Arhiva/NeArhiva možete pročitati na stranici _kuda.org >>

Izvor: kuda.org

Pogledajte i tekst: Poetika Gugla >>

Podelite sa prijateljima:
Share