Predavanja Vilijama Foknera na Univerzitetu Virdžinija (AUDIO)

Photograph by Ralph Thompson
Vilijam Fokner, University of Virginia, 1957, by Ralph Thompson

U svom intervjuu za ParisRewiew, 1956. nobelovac Vilijam Fokner je rekao da mladi pisci ne bi trebalo da se oslanjaju na teoriju. Čovek se uči na svojim greškama, a dobar umetnik veruje u sebe i za njega niko nije dovoljno dobar da mu daje savete.

1957. i 1958. Fokner je bio gost predavač na Virdžinija Univerzitetu, gde je u svojim predavanjima izneo niz saveta i objašnjenja. Sva predavanja u ukupnom trajanju od 28 sati snimljena su, i objavljena na stranici Faulkner at Virginia: An Audio Archive.

Audio snimke samih predavanja prati i uvodnik, odnosno eseji, članci iz novina, fotografije i drugi materijal koji je objavljivan za vreme boravka pisca na Univerzitetu. Sajt Faulkner at Virginia omogućava čitaocima i da čuju samo određena predavanja i odgovore na određena pitanja o kojima je Fokner pričao. A između ostalog pričao je o svom radu, davao odgovore na temu romana kao žanra, priče, pisanja i umetnosti, kao i svoja razmišljanja o drugim piscima ili Pokretu za građanska prava.

Ova pažnje vredna stranica nudi mnoge odgovore na pitanja foknerovaca i mogla bi da bude polazna tačka u proučavanju i bližem upoznavanju sa radom ovog klasika.

header

Podelite sa prijateljima:
Share