Postavite pitanje Murakamiju

pisci-haruki-murakami
Haruki Murakami. Foto: famousauthors.org

Od 9. do 25. avgusta u Edinburgu se održava Međunarodni festival književnosti koji će okupiti više od 800 pisaca, pesnika, filozofa, istoričara, biografa, naučnika, ekologa – među kojima su i neki od dobitnika Nobelove i Pulicerove nagrade.

Jedan od gostiju festivala je i Haruki Murakami, za čiji nastup su karte unapred rasprodate. Medijski pokrovitelj nastupa najpoznatijeg japanskog pisca je list The Guardian (The Guardian Book Club) koji je svoje čitaoce pozvao da putem komentara na njihovom >> sajtu postave pitanje ovom piscu, a redakcija će izabrati najzanimljivija i preneti ih piscu u razgovoru koji će voditi kritičar John Mullan.

U centru razgovora, koji će se održati u nedelju, naći će se, po Murakamijevom izboru, njegov roman “Hronika ptice koja navija sat” (1994). Zahvaljujući prevodu ove knjige na engleski 1997. on postaje jedno od najvećih imena svetske književnosti.

Murakami spada u one pisce kojima je teško ući u trag. Retko nastupa u javnosti ili daje intervjue, tako da ovo može da bude jedinstvena prilika da čitaoci ostvare kakvu takvu komunikaciju sa njim.

Poslednji objavljeni roman Murakamija, “Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća” izazvao je naročitu pažnju kako u Japanu, prošle godine kada je objavljen, tako i sada u Velikoj Britaniji – čitaoci su stajali u redovima čekajući da se otvore knjižare, kako bi došli do svog primerka knjige. Roman je preveden na srpski i objavljen u izdanju Geopoetike, nekoliko meseci pre nego što je dobio svoj engleski prevod.

Pored popularnosti koju je ovaj pisac stekao kod čitalačke publike i kritike, Murakami se iz godine u godinu pojavljuje i kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu.

Šta biste vi pitali autora “Norveške šume” ili “1Q84”? >> LINK

Podelite sa prijateljima:
Share