Porodica Oskara Daviča poklonila rukopisnu zaostavištinu pisca Narodnoj biblioteci

pisci-oskar-davičo
Oskar Davičo

Porodica i zakonski naslednici književnika Oskara Daviča poklonili su nacionalnoj biblioteci celokupnu rukopisnu zaostavštinu srpskog književnika, pesnika otpora, sukoba i tamnice i najmlađeg člana nadrealističke gupe.

Ugovor o poklonu potpisali su upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, supruga Oskara Daviča Branka Davičo i ćerka Oskara Daviča Jana Davičo.

Davičova rukopisna zaostavština sadrži uglavnom objavljena dela ovog književnika, više rukopisnih verzija, kao na primer romansirane autobigrafske knjige Po zanimanju samoubica, prepiske, pisma književnika Milovana Danojlića, Branka Aleksića i drugih, novinske članke, blokove, pripreme govora za dodelu Njegoševe nagrade, polemičke članke u rokopisu, pripreme za izdavanje časopisa Dalje čiji je bio osnivač i urednik, kao i sveske sa zapisima i beleškama i drugo.

Izuzetan je značaj za mlade istraživače i nova tumačenja Davičovog rada što je čuvanje i obrada rukopisne zaostavštine ovoga pisca poverena Narodnoj biblioteci Srbije.

– Među obimnim pesničkim opusom tu je i pesma Hana, ta neukroćena jezička goropad, Detinjstvo, u kojem kao u načetom periodnom sistemu još uvek magle plemeniti gasovi, kolaju živi tečni metali u kojima plutaju slike dečjeg ludila, zri zlato, priča se priča. Konačno, Srbija, koja izražava čežnju za kućom svakog ahasferskog bezdomnika, što može i ne znati da nema ništa. Taman za punu kašičicu lekovitog, slatko-gorkog sirupa za dečja usta, u kojima počinje jezik – istakao je upravnik nacionalne biblioteke Laslo Blašković.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share