Polja, broj 480, mart – april 2013.

Časopisi_Polja

Najnoviji broj časopisa Polja u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, u stalnim rubrikama objavljuje savremenu poeziju i prozu, a posebna pažnja je data delu Dejvida Fostera Volasa koji je predstavljen u tematu.

Ovaj američki pisac na prelazu dva veka slovi za najrelevantnijeg savremenog naslednika postmodernih veličina kakve su Pinčon, Bart, Nabokov i DeLilo.

U kontekstu vlastite generacije, odnosno pisaca savremene epohe, Dejvid Foster Volas često se posmatra kao predvodnik spisateljskog talasa koji sačinjavaju Džonatan Franzen, Džefri Judženidiz i drugi.

Dejvid Foster Volas napisao je tri zbirke priča: “Devojka sa neobičnom frizurom” (1989), “Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima” (1999), “Zaborav” (2004); tri romana – “Metla sistema” (1987), “Beskrajna lakrdija (1996), “Bledi kralj” (2011. nezavršen); i tri zbirke eseja: “Navodno nešto zabavno što više nikada neću uraditi” (1997), “Pogledajte jastoga” (2005) i “I čovek i nije” (2012)

Temat je priredio Igor Cvijanović koji objašnjava da je neposredan povod za temat potreba za širom čitalačkom recepcijom, kao i najava zbirke priča “Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima” koja će se ove godine pojaviti u izdanju zrenjaninske Agore.

U rubrici “Razmena darova” objavljeni su prikazi knjiga N. Šaponje, Ž. Nedeljkovića, Lj. Arsić, P. Krdua, M. Demića, D. Žilić i drugih.

Kompletan broj najnovijih Polja dostupan je na >> linku.

Podelite sa prijateljima:
Share

One Comment on “Polja, broj 480, mart – april 2013.”

Comments are closed.