Politički triler Karlosa Fuentesa: “Volja i sudbina”

Naslovna_Karlos Fuentes Volja i sudbinaU izdanju Arhipelaga nedavno je objavljen roman “Volja i sudbina”, u prevodu Ksenije Šulović.  U poslednjih nekoliko svojih romana, “Srećne porodice”, “Adam u raju” i “Volja i sudbina”, Karlos Fuentes, jedan od modernih klasika svetske književnosti, suočio se sa izazovima savremene politike, zbog čega su ovi njegovi romani neprevaziđeni primeri političkog trilera. U Fuentesovom novom romanu književnost se javlja kao politički triler, a politički triler kao savremeni trenutak.

“Volja i sudbina” je velika sinteza Fuentesovog umeća, njegove jedinstvene pripovedačke magije i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike.

Napisan kao politički roman o savremenom Meksiku, “Volja i sudbina” iznutra pokazuje kako korupcija, kriminal i rđava politika razjedaju zemlju i uništavaju živote njenih ljudi. U jednoj od kulminacija romana sreću se predsednik republike i glavni meksički tajkun. Njihov razgovor je potresno svedočanstvo ne samo o Meksiku već i o savremenom svetu uopšte.

Fuentesov junak je mladić rođen 1985. godine. Ubrzo posle završetka fakulteta, on se približava središtu političke i poslovne elite, odakle priča uzbudljivu priču ispunjenu preokretima i intrigama, ljubavnim romansama i političkim strastima, zapanjujućim otkrićima i scenama u kojima se briše granica između stvarnosti i fantazmagorije.

Kroz sudbinu mladića Jošue Fuentesovo uzbudljivo i provokativno pripovedanje prati politiku i svakodnevicu Meksika i Južne Amerike u poslednje tri decenije. Funetes sa velikom strašću i sa izrazito plastičnim i konkretnim primerima pokazuje kako se jedno društvo raspada pod udarima korupcije, kriminala i političke brutalnosti.

U isto vreme, “Volja i sudbina” je velika saga o ljubavi i strasti, ali i o prijateljstvu i izdaji. Fuentesovi junaci su strasni i kao prijatelji i kao ljubavnici, ali su često suočavaju i sa izneverenim ljubavima, što pokreće neke od najuzbudljivijih drama u ovom izvrsnom romanu.

Karlos Fuentes (1928-2012) jedan je od najznačajnijih meksičkih i hispanoameričkih pisaca XX veka, kao i jedan od najvažnijih pisaca savremene svetske književnosti.  Među njegovim delima su i slavni romani: “Smrt Artemija Kruza”, “Terra Nostra”, “Stari Gringo”, “Dijana”, “Godine s Laurom Dijaz”, “Srećne porodice”. Romani, priče i eseji Karlosa Fuentesa prevedeni su na sve veće svetske jezike. Fuentes je napisao čitav niz eseja i esejističkih knjiga posvećenih najaktuelnijim pitanjima savremene politike, društva, kulture, ekologije ili medija: “Latinska Amerika: Rat sa prošlošću” (1985), “Novo vreme za Meksiko” (1994), “Protiv Buša” (2004). Po Fuentesovim romanima snimljeno je nekoliko filmova. Autor je filmskih scenarija.
Fuentes je dobio veliki broj književnih nagrada, među kojima su: meksička Nacionalna nagrada za književnost, Servantesova nagrada, Nagrada Princa od Asturije, Nagrada „Grinsan Kavur“, Nagrada „Pikaso“, Nagrada „Don Kihot od Manče“.

U izdanju Arhipelaga objavljeni su Fuentesovi romani “Srećne porodice” (2008), “Adam u raju” (2010) i “Volja i sudbina” (2013), saopštila je ova izdavačka kuća.

Podelite sa prijateljima:
Share