“Pogled u dušu hispanoameričke književnosti”: izložba fotografija

Daniel_Mordzinski_Markes
Gabrijel Garsija Markes. Foto: Danijel Mordzinski. blic.rs

“Pogled u dušu hispanoameričke književnosti” naziv je izložbe argentinskog fotografa Danijela Mordzinskog koja će u četvrtak, 23. januara, biti otvorena od 20 sati u Institutu Servantes u Beogradu.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 60 portreta najznačajnijih pisaca španske i hispanoameričke književnosti, poput M. V. Ljose, G. Markesa, H. Kortasara, K. Fuentesa, L. Sepulvede i mnogih drugih.

Pre svečanog otvaranja prve izložbe Servantesa u 2014. godini, od 18 sati biće organizovan razgovor između Silvije Monros Stojaković, hispaniste, prevodioca i pisca, i autora izložbe.

Danijel Mordzinski poznat je kao “fotograf pisaca” s obzirom da je već trideset godina posvećen ambicioznom projektu “ljudskog atlasa“ španske i hispanoameričke književnosti.

Zahvaljujući ličnim poznanstvima i velikom poštovanju prema piscima uspeo je da fotografiše najznačajnije pisce na španskom jeziku, od Borhesa do Markesa.

Nobelovac Mario Vargas Ljosa je za njega rekao:

“Malo je ljudi koji su izbliza pratili razvoj iberoameričke književnosti kao Danijel Mordzinski poslednjih tridesetak godina”.

Mario Vargas Ljosa smatra da autor izložbe ima toliko uspeha sa svojim fotografijama jer on “ne fotografiše pisce, već tumači, iz dubokog poštovanja njihove ličnosti”.

Danijel Mordzinski ne ističe na fotografijama svoju darovitost, već se trudi da uhvati njihov karakter dok sam nastoji da nestane iza svoje kamere.

424897_mariovargasllosa_f
Mario Vargas Ljosa. Foto: Danijel Mordzinski. blic.rs

Zahvaljujući samo kameri, svetlosti i velikom poštovanju prema piscima uspeva da ih nagovori da mu poziraju u svakodnevnim situacijama, daleko od radnih soba gde pišu. Na taj način uspeva da nam približi njihove karaktere, želje, sumnje, strahove.

Jednom rečju imamo retku priliku da “upoznamo” velikane koji se obično kriju iza svojih knjiga. Tako je, na primer, fotografisao čuvenog Marija Vargas Ljosu na krevetu sa svećom kako piše, pokušavajući da oživi scenu iz detinjstva čuvenog nobelovca kada se krio od majke ispod kreveta da bi na miru satima čitao.

Izložba “Pogled u dušu hispanoameričke književnosti” obuhvata fotografije srednjeg formata najznačajnijih imena književnosti na španskom jeziku (Horhe Luis Borhes, Hulio Kortasar, Luis Sepulveda, Karlos Fuentes, Mario Vargas Ljosa, Gabrijel Markes i drugi) i već je predstavljena u Atini, Mančesteru, Frankfurtu, Bremenu, Krakovu, Lisabonu, Londonu, Palermu i Rabatu. Nakon Beograda biće predstavljena u Bukureštu.

Izložba traje do 20. marta, a ulaz je slobodan.

Danijel Mordzinski (Buenos Ajres, 1960) živi u Parizu od 1980. godine kada je započeo svoj projekat fotografisanja najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih knjiga o fotografiji i dugogodišnji dopisnik dnevnog lista El País. Mordzinski konstantno izlaže u najznačajnijim galerijama i muzejima u Latinskoj Americi, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Njegova dela čine sastavni deo najznačajnijih kolekcija savremene fotografije. Prvi portret jednog pisaca napravio je davne 1978. godine kada je fotografisao Borhesa.

Izvor: Blic

Podelite sa prijateljima:
Share