Poezija uživo! – Risto Lazarov na Kolarcu

Lazarov
Risto Lazarov

U okviru programskog ciklusa Poezija uživo! koji organizuje Radio Beograd 2, u saradnji sa Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, u subotu 21. decembra 2019. godine od 19 časova, u sali Kolarčeve zadužbine biće održano veče Rista Lazarova, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Risto Lazarov rođen je 3. oktobra 1949. godine u Štipu, Republika Makedonija. Diplomirao je jugoslovensku književnost i makedonski jezik na Filološkom fakultetu u Skoplju. Autor je tridesetak knjiga poezije, i nekoliko izbora iz njegovog stvaralaštva. Objavio Izabrana dela u četiri toma. Autor je više knjiga ogleda i publicističkih radova. Njegove knjige su objavljene na engleskom, albanskom, bugarskom, srpskom, češkom i slovenačkom jeziku. Zastupljen je u svim relevantnim antologijama savremene makedonske poezije.Preveo je na makedonski 30 knjiga sa engleskog, češkog, srpskog, bugarskog i drugih jezika.

Dobitnik je najviše državne nagrade Republike Makedonije za životno delo, kao i više književnih nagrada i priznanja među kojima i nagrade Aco Šopov Društva pisaca Makedonije za najbolju pesničku knjigu (2006) i nagrade Braća Miladinovci na Struškim večerima poezije (2008). Priznanje za afirmaciju i popularizaciju lika i dela Ace Šopova dodeljeno mu je 2017. godine, a 2012. godine dobio je nagradu Dijalog za najbolju knjigu poezije.

Autor je i više novinskih i televizijskih putopisa. Član je Društva pisaca Makedonije od 1972 godina, a od 2005. do 2014. godina predsednik je Makedonskog PEN centra. Član je i Češkog PEN centra. Živi i radi u Skoplju kao novinar. Bio je poslednji generalni direktor jugoslovenske novinske agencije Tanjug, a dugo godina bio je direktor i glavni urednik nezavisne nacionalne televizije Telma u Skoplju.

Karte za veče Rista Lazarova mogu se preuzeti na blagajni Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Podelite sa prijateljima:
Share