Počinje 8. Beogradski festival evropske književnosti

beogradski festival književnosti

Osmi Beogradski festival evropske književnosti biće otvoren izložbom karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću, razgovorom sa nemačkim piscem Ilijom Trojanovim i projekcijom novog nemačkog filma „Adam i Eva“. U narednim danima publika će moći da prati šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, kao i četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti.

Osmi Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, traje do 28. juna.

Čitaoce na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja. Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa publika će moći da prati šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o tome da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećena Čarlsu Simiću, velikom američkom pesniku i esejisti srpskog porekla.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti i kao događaj kojim se promoviše književnost bez kompromisa u odnosu na trendove ili zahteve bilo koje vrste, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Među piscima koji učestvuju na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se moderni klasik srpske književnosti Ljubomir Simović, jedan od najpoznatijih norveških romansijera Eugen Šuljgin, čitani i cenjeni nemački pisac Ilija Trojanov, poznati slovenački romansijeri i pripovedači Jani Virk i Vlado Žabot, kao i Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Kritika u doba spektakla

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života.

Coraxove karikature posvećene Čarlsu Simiću

Izložba crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećena je Čarlsu Simiću, možda jedinom pozitivnom Corax-ovom junaku. Za srpsko izdanje knjige Čarlsa Simića Čudovište voli svoj lavirint, koja sadrži kratke eseje, aforizme i zapise iz pesnikove beležnice, Predrag Koraksić Corax je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret. Tim povodom Corax je uradio i nekoliko crteža inspirisanih tom Simićevom knjigom i nekoliko Simićevih karikatura. Sada se svi ti radovi prvi put predstavljaju javnosti na ovoj izložbi kao trag dijaloga dvojice velikih umetnika i kritičkih intelektualaca našeg vremena.

Književnost na filmu

U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan nemački film Andreasa Goldstejna Adam i Evelin, prema istoimenom romanu Inga Šulcea, francuski film Davida i Stefana Foenkinosa Ljubomora, prema scenariju Davida Foenkinosa, italijanski film Marija Martonea Leopardi, zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika, kao i domaći dokumentarni film Intimno o književnosti u režiji Mateje Rackova i po scenariju Vuka Ršumovića.

* * *

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd. Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

književnost bez kompromisa

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

Književnost bez kompromisa

Program Beogradskog festivala evropske književnosti 2019.

Utorak 25. jun

19 h: Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a: Čarls Simić – moj jedini pozitivni junak

20 h: Na sceni: Ilija Trojanov

21 h: Književnost na filmu: Andreas Goldstejn Adam i Evelin (prema istoimenom romanu Inga Šulcea)

Sreda 26. jun

19 h: Panel: Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?

Govore: Ana Martinoli, Mihajlo Pantić, Boban Stojanović; moderatorka: Marija Nenezić

20 h: Na sceni: Darko Tuševljaković

21 h: Književnost na filmu: David i Stefan Foenkinos Ljubomora (prema scenariju Davida Foenkinosa)

Četvrtak 27. jun

19 h: Na sceni: Jani Virk

20 h: Na sceni: Eugen Šuljgin

21 h: Književnost na filmu: Mario Martone Leopardi (film zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika)

Petak 28. jun

19 h: Na sceni: Ljubomir Simović

20 h: Na sceni: Vlado Žabot

21 h: Književnost na filmu: Mateja Rackov Intimno o književnosti (po scenariju Vuka Ršumovića)

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

_______________________________________________

Organizator: Arhipelag
Partner: Dom omladine Beograda

Uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, TRADUKI, Goethe-Institut Beograd, NORLA, JAK, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut u Beogradu, Srpski PEN centar, Publish, Hotel Park

Medijski partneri: Danas, BETA, CITY Magazine, Novi magazin, SEEcult, Plezir magazine, Kaleidoskop Media, MediaSfera, Dijalog.net, LookerWeekly.com, Bookvar magazin, Dan u Beogradu, Čupava keleraba, Presstiž magazin, Style.rs, GM Business&Lifestyle, Sinhro.rs, Radio Aparat, Arhipelag magazin

Podelite sa prijateljima:
Share